rf_velika.jpg

Vesti

14.11.2018. - 16:59

Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom.

Predsednik Srbije je, u razgovoru sa ambasadorom Čepurinom, rekao da smo izuzetno zadovoljni razgovorom sa potpredsednikom ruske Vlade Jurijem Borisovim o pripremi posete šefa ruske države Srbiji.
 
"Verujem da će njegova poseta do sada biti najplodonosnija i najplodotvornija u smislu i broja sporazuma i sadržine sporazuma, u različitim sferama društvenog života, koje ćemo zajednički potpisati", naglasio je predsednik Vučić i dodao da su za Srbiju od izuzetnog značaja energetika, infrastrukturni projekti kao i inovativne tehnologije, ali takođe i sve druge oblasti u kojima smo imali dobru saradnju, a u kojima možemo da napravimo pomake naviše.
 
"Još jedanput da se zahvalim i ruskom predsedniku i Vama na podršci koju pružate srpskom narodu i Srbiji u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta, i što podržavate naše napore za postizanje kompromisnog rešenja, a ne rešenja koje bi nastalo kao rezultat pritisaka, ucena i jednostranih rešenja", istakao je predsednik Vučić i naglasio još jednom da se sa velikom pažnjom i nestrpljenjem očekuje dolazak predsednika Ruske Federacije u Srbiju, uz uverenje da ćemo imati priliku da nivo odnosa Srbije i Rusije podignemo za još jednu stepenicu i na još jedan viši nivo.
 
Predsednik Vučić je čestitao ruskom narodu i državi pobedu u Velikom ratu i istakao da Srbi tu pobedu sa najvećim ponosom obeležavaju.
 
"Mislim da je Srbija po broju žrtava verovatno prva ili druga zemlja, proporcionalno broju stanovnika i teritoriji koju je obuhvatala, na savezničkoj strani naravno, i zato nas sve što se dogodi ili negira , ili na bilo koji način umanjuje žrtve našeg naroda, posebno pogađa", rekao je predsednik Srbije.
 
Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin je poručio da je Rusija spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja.
 
"Kao što je Vama govorio naš predsednik, sa naše strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju tog jako važnog pitanja", rekao je ambasador Čepurin i naveo da je Rusija zainteresovana za rešavanje kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa. On je dodao i da bi bilo dobro da se pomogne stranama u dijalogu koji se vodi u Savetu bezbednosti UN.
 
"Situacija je takva da zahteva još više pažnje od strane Saveta bezbednosti, redovne sastanke, a ne pokušaje da se smanji rasprava", rekao je ambasador Čepurin i dodao da će se u svakom slučaju očuvati određeni optimizam.
 
Ambasador Čepurin  je istakao i da je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata značajan datum i da niko i ništa ne može da umanje doprinos Srbije i srpskog naroda toj velikoj pobedi.
 
"Kada se kaže 'večna slava i pamjat' govori se o srpskim herojima u Velikom ratu", naveo je ambasador Ruske Federacije Čepurin. On je naglasio da je poseta predsednika Vladimira Putina Srbiji od velikog značaja za odnose dve zemlje, te da je usmerena na jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima, pre svega u ekonomiji.
 
"Imamo dobre rezultate, ali uvek imamo mogućnost da se oni poboljšaju, pre svega u interesu naših naroda", rekao je ambasador Čepurin i dodao da redovni kontakti svedoče i o ličnim prijateljskim odnosima između šefova dve države. 
 
Beograd, 14. novembar 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).