rf_velika.jpg

Вести

14.11.2018. - 16:59

Састанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Чепурином.

Председник Србије је, у разговору са амбасадором Чепурином, рекао да смо изузетно задовољни разговором са потпредседником руске Владе Јуријем Борисовим о припреми посете шефа руске државе Србији.
 
"Верујем да ће његова посета до сада бити најплодоноснија и најплодотворнија у смислу и броја споразума и садржине споразума, у различитим сферама друштвеног живота, које ћемо заједнички потписати", нагласио је председник Вучић и додао да су за Србију од изузетног значаја енергетика, инфраструктурни пројекти као и иновативне технологије, али такође и све друге области у којима смо имали добру сарадњу, а у којима можемо да направимо помаке навише.
 
"Још једанпут да се захвалим и руском председнику и Вама на подршци коју пружате српском народу и Србији у очувању њеног територијалног интегритета, и што подржавате наше напоре за постизање компромисног решења, а не решења које би настало као резултат притисака, уцена и једностраних решења", истакао је председник Вучић и нагласио још једном да се са великом пажњом и нестрпљењем очекује долазак председника Руске Федерације у Србију, уз уверење да ћемо имати прилику да ниво односа Србије и Русије подигнемо за још једну степеницу и на још један виши ниво.
 
Председник Вучић је честитао руском народу и држави победу у Великом рату и истакао да Срби ту победу са највећим поносом обележавају.
 
"Мислим да је Србија по броју жртава вероватно прва или друга земља, пропорционално броју становника и територији коју је обухватала, на савезничкој страни наравно, и зато нас све што се догоди или негира , или на било који начин умањује жртве нашег народа, посебно погађа", рекао је председник Србије.
 
Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин је поручио да је Русија спремна за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања.
 
"Као што је Вама говорио наш председник, са наше стране постоји апсолутна спремност за сарадњу и помоћ у решавању тог јако важног питања", рекао је амбасадор Чепурин и навео да је Русија заинтересована за решавање косовског питања и да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса. Он је додао и да би било добро да се помогне странама у дијалогу који се води у Савету безбедности УН.
 
"Ситуација је таква да захтева још више пажње од стране Савета безбедности, редовне састанке, а не покушаје да се смањи расправа", рекао је амбасадор Чепурин и додао да ће се у сваком случају очувати одређени оптимизам.
 
Амбасадор Чепурин  је истакао и да је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата значајан датум и да нико и ништа не може да умање допринос Србије и српског народа тој великој победи.
 
"Када се каже 'вечна слава и памјат' говори се о српским херојима у Великом рату", навео је амбасадор Руске Федерације Чепурин. Он је нагласио да је посета председника Владимира Путина Србији од великог значаја за односе две земље, те да је усмерена на јачање билатералне сарадње у свим областима, пре свега у економији.
 
"Имамо добре резултате, али увек имамо могућност да се они побољшају, пре свега у интересу наших народа", рекао је амбасадор Чепурин и додао да редовни контакти сведоче и о личним пријатељским односима између шефова две државе. 
 
Београд, 14. новембар 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).