tan2018-11-23_195025701_2.jpg

Vesti

23.11.2018. - 23:33

Sastanak sa članovima Vlade Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa članovima Vlade Republike Srbije, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je, obraćajući se medijima posle sastanka, istakao da je svako donošenje odluka od strane Prištine kojima se onemogućava trgovina sa Kosovom i Metohijom nešto što predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije.
 
"Pre svega, uvođenje taksi je anticivilizacijski i antievropski čin, kršenje fundamentalnih prava i sloboda na kojima počiva Evropa i svet", izjavio je predsednik Vučić i dodao da je reč o kršenju sloboda kretanja roba, usluga i kapitala.
 
"U skladu sa tim, razgovarali smo na sastanku, razmenili informacije i dogovorili koordinaciju aktivnosti i pomoći našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Srbije i istakao da će Srbija naći novca za opstanak srpskog naroda, ali da Srbija neće da pristaje na ucene i da trpi pritiske.
 
"Srbija ne pristaje na nova pravila i ucene. Povucite tarife, protivzakonite, varvarske, koje ste doneli. Kada ih povučete, spremni smo da razgovaramo o svim stvarima", poručio je predsednik i dodao da sve što se dešava izaziva velike muke za Srbiju i ruši njen ugled kao destinacije za investitore.
 
"Moramo da vodimo računa o našem narodu, jer smo imali mnogo ratova, moramo da vodimo računa o svakom životu, zato mirno odgovaramo na sve provokacije, zato se ne ponašamo bahato. Molimo za mir, ne pretimo nikome", rekao je predsednik Vučić i naglasio da će Srbija nastaviti sa mirnim pristupom.
 
"Oni koji kažu da sam prodao, izdao i predao zemlju, zaboravljaju da kažu da su odavno izdali sve, odavno prodali i predali sve. Sve što smo uspeli da napravimo bilo je pravo malo čudo, da pomerimo Srbiju. To je izazvalo stravičnu nervozu, ljutnju, histerično i anticivilizacijsko ponašanje", objasnio je predsednik Vučić.
 
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija u ponedeljak podneti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja Cefte.
 
"Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje Cefte i od Unmika, pošto je Unmik potpisnik Cefte, tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koje su obavezni prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od Unmika i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i dodala da će, paralelno sa tim, pokrenuti postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
 
"Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a pored kršenja SSP-a i Cefte, važno je napomenuti da je u okviru SSP-a jedna od najvažnijih tački svakako poštovanje fundamentalnih ljudskih prava", navela je predsednica Vlade Srbije i naglasila da su tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala: izričita obaveza poštovanja Cefta sporazuma, sprovođenje dogovora iz Briselskog sporazuma, koji je potpisan sa Srbijom, i poštovanje fundamentalnih ljudskih prava.
 
"Stabilnost je na prvom mestu za Srbiju, sve naše građane i ceo region. U ime Vlade mogu da kažem da ćemo se po svaku cenu boriti da obezbedimo stabilnost, osim po cenu života naših građana na Kosovu i Metohiji. Nadam se da to neće biti dovedeno u pitanje", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i istakla da će Vlada Srbije apelovati na razum, međunarodno pravo, pravdu, poštovanje potpisanih sporazuma koji su na snazi i koji u civilizovanom svetu moraju da se primenjuju i poštuju. 
 
Beograd, 23. novembar 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).