tan2018-11-23_195025701_2.jpg

Вести

23.11.2018. - 23:33

Састанак са члановима Владе Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас са члановима Владе Републике Србије, са којима је разговарао о актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

Председник Вучић је, обраћајући се медијима после састанка, истакао да је свако доношење одлука од стране Приштине којима се онемогућава трговина са Косовом и Метохијом нешто што представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије.
 
"Пре свега, увођење такси је антицивилизацијски и антиевропски чин, кршење фундаменталних права и слобода на којима почива Европа и свет", изјавио је председник Вучић и додао да је реч о кршењу слобода кретања роба, услуга и капитала.
 
"У складу са тим, разговарали смо на састанку, разменили информације и договорили координацију активности и помоћи нашем народу на Косову и Метохији", рекао је председник Србије и истакао да ће Србија наћи новца за опстанак српског народа, али да Србија неће да пристаје на уцене и да трпи притиске.
 
"Србија не пристаје на нова правила и уцене. Повуците тарифе, противзаконите, варварске, које сте донели. Када их повучете, спремни смо да разговарамо о свим стварима", поручио је председник и додао да све што се дешава изазива велике муке за Србију и руши њен углед као дестинације за инвеститоре.
 
"Морамо да водимо рачуна о нашем народу, јер смо имали много ратова, морамо да водимо рачуна о сваком животу, зато мирно одговарамо на све провокације, зато се не понашамо бахато. Молимо за мир, не претимо никоме", рекао је председник Вучић и нагласио да ће Србија наставити са мирним приступом.
 
"Они који кажу да сам продао, издао и предао земљу, заборављају да кажу да су одавно издали све, одавно продали и предали све. Све што смо успели да направимо било је право мало чудо, да померимо Србију. То је изазвало стравичну нервозу, љутњу, хистерично и антицивилизацијско понашање", објаснио је председник Вучић.
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Србија у понедељак поднети формалну пријаву против Приштине због непоштовања Цефте.
 
"Ми ћемо преко викенда и у понедељак поднети пријаву за непоштовање Цефте и од Унмика, пошто је Унмик потписник Цефте, тражити отпочињање формалних консултација које су обавезни претходни поступак пре арбитраже. Чекаћемо на одговор од Унмика и у понедељак ћемо послати формалну пријаву", рекла је председница Владе Ана Брнабић и додала да ће, паралелно са тим, покренути поступак пред ЕУ по основу кршења Споразума о стабилизацији и придруживању.
 
"Ту ћемо морати да сарађујемо са земљама чланицама ЕУ, а поред кршења ССП-а и Цефте, важно је напоменути да је у оквиру ССП-а једна од најважнијих тачки свакако поштовање фундаменталних људских права", навела је председница Владе Србије и нагласила да су три најважније ствари које је Приштина потписала: изричита обавеза поштовања Цефта споразума, спровођење договора из Бриселског споразума, који је потписан са Србијом, и поштовање фундаменталних људских права.
 
"Стабилност је на првом месту за Србију, све наше грађане и цео регион. У име Владе могу да кажем да ћемо се по сваку цену борити да обезбедимо стабилност, осим по цену живота наших грађана на Косову и Метохији. Надам се да то неће бити доведено у питање", рекла је председница Владе Ана Брнабић и истакла да ће Влада Србије апеловати на разум, међународно право, правду, поштовање потписаних споразума који су на снази и који у цивилизованом свету морају да се примењују и поштују. 
 
Београд, 23. новембар 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).