img_20171009_105002.jpg

Vesti

09.10.2017. - 23:22

Sastanak sa evropskim komesarom za humanitarna pitanja i upravljanje krizama Hristosom Stilijanidesom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za humanitarna pitanja i upravljanje krizama Hristosom Stilijanidesom.

Predsednik se tom prilikom zahvalio komesaru Stilijanidesu i EU na osamdeset miliona evra pomoći i podrške u suočavanju Srbije sa migrantskom krizom. Predsednik se zahvalio i Stilijanidesu lično, kao velikom prijatelju Srbije na snažnoj podršci koju je pružao i pruža Srbiji.
Na sastanku je bilo reči o nekoliko važnih stvari u rešavanju problema u okvirima migrantske krize i o tome kako Srbija postupa sa 3.587 migranata, koliko ih ima u srpskim prihvatnim centrima. "Mislim da to radimo na pristojan način i nastavićemo, jer želimo da i naši ljudi imaju najbolji mogući odnos prema ljudima koje je muka naterala da napuste domove", rekao je predsednik Srbije.
Predsednik Vučić i komesar Stilijanides razgovarali su i o tome kako da EU, ukoliko bi došlo povećanja broja migranata, pomogne Srbiji da spremna dočeka bilo kakve potencijalne izazove.
Predsednik je dodao i da je bilo razgovora o civilnoj zaštiti i kako na tome zajednički raditi sa EU i naglasio i da su resorni ministri sa Stilijaidisom imali o tome dobre razgovore.
Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides poručio je da je Srbija deo Evrope i ključni partner Evropske unije u upravljanju izbegličkom krizom. On je najavio ugovaranje projetka od četiri miliona evra za obezbejivanje osnovne hrane, neformalnog obrazovanja i zaštite izbeglica u Srbiji.
Stilijanides je zahvalio predsedniki Vučiću na konstruktivnom sastanku i plodnom razgovoru o migracionoj krizi koja je globalni problem i glavno pitanje o kojem su razgovarali.
"Ja lično i Evropska komisija cenimo ličnu posvećenost i ljudski pristup izbeglicama na vašoj teritoritiji, delimo isti moralni kompas", rekao je Stilijanides.
On je pohvalio vladu i srpski narod jer je pokazao darežljivost i gostoprimstvo i uložio veliki napor da pomogne izbeglicama.
"Kada sam ranije dolazio u Srbiju posetio sam Šid i Krnjaču, a juče sam bio u Obrenovcu i i video ogroman boljitak u uslovima života za migrante, a sve zahvaljujući naporima vlade i naroda", rekao je evropski komesar.
"Srpski narod je darežljiv i pun emtaptije i zna kako da se nosi sa ovim problemima. Zato ćemo uvek biti tu za vas i nastavićemo da unapređujemo našu saradnju", rekao je Stilijanides.

Beograd, 09. oktobar 2017.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).