img_20171009_105002.jpg

Вести

09.10.2017. - 23:22

Састанак са европским комесаром за хуманитарна питања и управљање кризама Христосом Стилијанидесом

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са европским комесаром за хуманитарна питања и управљање кризама Христосом Стилијанидесом.

Председник се том приликом захвалио комесару Стилијанидесу и ЕУ на осамдесет милиона евра помоћи и подршке у суочавању Србије са мигрантском кризом. Председник се захвалио и Стилијанидесу лично, као великом пријатељу Србије на снажној подршци коју је пружао и пружа Србији.
На састанку је било речи о неколико важних ствари у решавању проблема у оквирима мигрантске кризе и о томе како Србија поступа са 3.587 миграната, колико их има у српским прихватним центрима. "Мислим да то радимо на пристојан начин и наставићемо, јер желимо да и наши људи имају најбољи могући однос према људима које је мука натерала да напусте домове", рекао је председник Србије.
Председник Вучић и комесар Стилијанидес разговарали су и о томе како да ЕУ, уколико би дошло повећања броја миграната, помогне Србији да спремна дочека било какве потенцијалне изазове.
Председник је додао и да је било разговора о цивилној заштити и како на томе заједнички радити са ЕУ и нагласио и да су ресорни министри са Стилијаидисом имали о томе добре разговоре.
Европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидес поручио је да је Србија део Европе и кључни партнер Европске уније у управљању избегличком кризом. Он је најавио уговарање пројетка од четири милиона евра за обезбејивање основне хране, неформалног образовања и заштите избеглица у Србији.
Стилијанидес је захвалио председники Вучићу на конструктивном састанку и плодном разговору о миграционој кризи која је глобални проблем и главно питање о којем су разговарали.
"Ја лично и Европска комисија ценимо личну посвећеност и људски приступ избеглицама на вашој територитији, делимо исти морални компас", рекао је Стилијанидес.
Он је похвалио владу и српски народ јер је показао дарежљивост и гостопримство и уложио велики напор да помогне избеглицама.
"Када сам раније долазио у Србију посетио сам Шид и Крњачу, а јуче сам био у Обреновцу и и видео огроман бољитак у условима живота за мигранте, а све захваљујући напорима владе и народа", рекао је европски комесар.
"Српски народ је дарежљив и пун емтаптије и зна како да се носи са овим проблемима. Зато ћемо увек бити ту за вас и наставићемо да унапређујемо нашу сарадњу", рекао је Стилијанидес.

Београд, 09. октобар 2017.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).