han_velika2.jpg

Vesti

02.07.2018. - 21:01

Sastanak sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim  komesarom za pregovore o proširenju i  politiku susedstva  Johanesom Hanom, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

"Razgovarali smo o stanju u Evropi i svetu. Mi, kao mala zemlja, moramo da pronađemo svoje mesto pod suncem, ali i da budemo posvećeni rešavanju svojih problema", rekao  je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo i o ekonomskoj sferi, te zahvalio EU na značajnim investicijama u Srbiju.
 
"Naša trgovinska razmena sa EU iz godine u godinu raste,  sve je više kompanija koje ulažu u našu zemlju", primetio je predsednik  Srbije i istakao  da je danas stigao zvaničan izveštaj po kom Srbija ima najveći rast u regionu od 4,6 odsto za prvih pet meseci.  On  je podsetio da Srbija treću godinu zaredom ostvaruje suficit u budžetu.
 
 „Sve što radimo, ne radimo zbog EU, već zbog sebe i sopstvenog napretka, jer sve mere, kao što su nas dovele do boljih ekonomskih rezultata, treba da nas dovedu i do većeg poverenja u pravni sistem“, rekao je predsednik Vučić  i zahvalio evropskom komesaru  Hanu na posvećenosti i racionalnom pristupu rešavanju problema u regionu i  Srbiji.
 
Predsednik Srbije je čestitao na potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Republiku Srbiju  za  2017. godinu u vrednosti od 41.177.139 evra, ocenivši da je od velikog značaja za našu zemlju.
 
"Ono što je najvažnije jeste da je način korišćenja sredstava , za obnovu škola, bolnica i saniranje posledica poplava, učinio da bude vidljivija činjenica da je EU najveći donator u Srbiji“,  istakao je predsednik Vučić.
 
Evropski komesar za pregovore o proširenju i  politiku susedstva Johanes Han je istakao da je vladavina prava u srcu pregovora sa Evropskom unijom, kao i da je to faktor koji određuje brzinu procesa pristupanja EU.
 
"U okviru  programa finansijske pomoći, Evropska unija će podržati reforme u domenu vladavine prava, usklađivanja sa evropskim zakonima i ukupnom jačanju državne uprave u Srbiji", naveo je evropski komesar Han i izrazio  nadu da će se pozitivni zamah, koji postoji, zadržati.
 
"Ovih 41.177.139 evra nije mnogo, to je mali deo velike finansijske pomoći EU, koju ona daje iz opravdanih razloga. To je odraz našeg snažnog opredeljenja da u punoj meri podržavamo Srbiju u procesima evropskih integracija", rekao je evropski komesar Johanes Han. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).