han_velika2.jpg

Вести

02.07.2018. - 21:01

Састанак са европским комесаром за преговоре о проширењу и политику суседства

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са европским  комесаром за преговоре о проширењу и  политику суседства  Јоханесом Ханом, који борави у званичној посети нашој земљи.

"Разговарали смо о стању у Европи и свету. Ми, као мала земља, морамо да пронађемо своје место под сунцем, али и да будемо посвећени решавању својих проблема", рекао  је председник Вучић и додао да се разговарало и о економској сфери, те захвалио ЕУ на значајним инвестицијама у Србију.
 
"Наша трговинска размена са ЕУ из године у годину расте,  све је више компанија које улажу у нашу земљу", приметио је председник  Србије и истакао  да је данас стигао званичан извештај по ком Србија има највећи раст у региону од 4,6 одсто за првих пет месеци.  Он  је подсетио да Србија трећу годину заредом остварује суфицит у буџету.
 
 „Све што радимо, не радимо због ЕУ, већ због себе и сопственог напретка, јер све мере, као што су нас довеле до бољих економских резултата, треба да нас доведу и до већег поверења у правни систем“, рекао је председник Вучић  и захвалио европском комесару  Хану на посвећености и рационалном приступу решавању проблема у региону и  Србији.
 
Председник Србије је честитао на потписивању споразума за спровођење Акционог ИПА програма за Републику Србију  за  2017. годину у вредности од 41.177.139 евра, оценивши да је од великог значаја за нашу земљу.
 
"Оно што је најважније јесте да је начин коришћења средстава , за обнову школа, болница и санирање последица поплава, учинио да буде видљивија чињеница да је ЕУ највећи донатор у Србији“,  истакао је председник Вучић.
 
Европски комесар за преговоре о проширењу и  политику суседства Јоханес Хан је истакао да је владавина права у срцу преговора са Европском унијом, као и да је то фактор који одређује брзину процеса приступања ЕУ.
 
"У оквиру  програма финансијске помоћи, Европска унија ће подржати реформе у домену владавине права, усклађивања са европским законима и укупном јачању државне управе у Србији", навео је европски комесар Хан и изразио  наду да ће се позитивни замах, који постоји, задржати.
 
"Ових 41.177.139 евра није много, то је мали део велике финансијске помоћи ЕУ, коју она даје из оправданих разлога. То је одраз нашег снажног опредељења да у пуној мери подржавамо Србију у процесима европских интеграција", рекао је европски комесар Јоханес Хан. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).