Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Vesti

21.11.2023. - 11:51

Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa kojim je razgovarao o svim važnim pitanjima, tenzijama na severu Kosova i Metohije i značaju mirovne misije KFOR.

Predsednik Vučić izjavio je nakon sastanka da ćemo se u budućnosti truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO, kao i da je upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa činjenicom da je u poslednjih godinu dana 13 odsto Srba napustilo sever Kosova i Metohije zbog maltretiranja i pritiska prištinskog režima. 
 
Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i za nas je važna saradnja sa NATO i KFOR-om, u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost za srpski narod na Kosovu i Metohiji. I kada generalni sekretar Stoltenberg kaže da KFOR osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na KiM - nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog, osim za Srbe, koji su jedino ugroženi", naveo je predsednik Vučić, istakavši da su isključivo Srbi bili napadani od 2001. godine, a naročito otkad je na vlasti Aljbin Kurti.  
 
Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Pošto takođe znam da Zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan, odnosno ona tuča koja je izbila sa pripadnicima KFOR-a, kada su oni krenuli napred da pokušaju da sačuvaju vozila specijalne policije Prištine, moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali da dobro razumemo šta su zahtevi Zapada i šta su zahtevi NATO. Što se tiče Vojske Srbije, ona je profesionalno obavljala svoje zadatke, nikada nije prekoračila svoja prava, svoja ovlašćenja, uvek je imala korektan odnos sa NATO i KFOR-om. A gde ćemo i kako ćemo, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga na bilo koji način, mi da raspoređujemo našu vojsku, to je naša stvar", rekao je predsednik i ponovio da će Srbija nastaviti da čuva vojnu neutralnost. On je naglasio i da ćemo nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, jer u procesu dijaloga radimo sve što se može, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja. 
 
Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ja ću da zamolim Vladu Srbije da razmotri odluku da ponovo krenemo održavanje zajedničkih vežbi koje smo imali ranije sa NATO. Vrlo je teško objasniti ljudima u Srbiji, mandat NATO je propisan Rezolucijom 1244. Imamo problem sa političkim tumačenjem koje dolazi iz mnogih zemalja sa zapada, a to je da im se Rezolucija 1244 sviđa kada govori o mandatu NATO, ali ne i kada govori o teritorijalnom integritetu Srbije", istakao je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. On je pozvao na nastavak dijaloga jer je to, kako je istakao, jedini put ka miru. 
 
"Razgovarali smo o tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije KFOR, koja dve decenije garantuje bezbednost. Nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici KFOR-a su pretrpeli napade, videli smo nemire u septembru. Počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde", rekao je generalni sekretar Stoltenberg, navodeći da je nakon toga KFOR rasporedio dodatnih hiljadu vojnika i teškog naoružanja na Kosovo i Metohiju, što je najveće pojačanje u protekloj deceniji i pokazuje odlučnost NATO da očuva mir. On je izrazio zadovoljstvo bliskom koordinacijom Vojske Srbije i KFOR-a. 
 
Sastanak sa generalnim sekretarom NATO

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalatornih postupaka. Tokom sastanka smo razgovarali i o mogućnosti da ponovo počnemo sa zajedničkim vojnim vežbama, imali smo ih ranije. Radujem se jačanju naše saradnje", poručio je generalni sekretar NATO. 
 
Beograd, 
21. novembar 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).