Састанак са генералним секретаром НАТО

Вести

21.11.2023. - 11:51

Састанак са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, са којим је разговарао о свим важним питањима, тензијама на северу Kосова и Метохије и значају мировне мисије KФОР.

Председник Вучић изјавио је након састанка да ћемо се у будућности трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО, као и да је упознао генералног секретара Столтенберга са чињеницом да је у последњих годину дана 13 одсто Срба напустило север Kосова и Метохије због малтретирања и притиска приштинског режима. 
 
Састанак са генералним секретаром НАТО

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Разговарали смо о свим важним питањима више од једног и по сата и за нас је важна сарадња са НАТО и KФОР-ом, у нади да ћемо колико толико осигурати безбедност за српски народ на Kосову и Метохији. И када генерални секретар Столтенберг каже да KФОР осигурава мир и сигурност за све заједнице на KиМ - није било потребе да осигурава мир и сигурност за било кога другог, осим за Србе, који су једино угрожени", навео је председник Вучић, истакавши да су искључиво Срби били нападани од 2001. године, а нарочито откад је на власти Аљбин Kурти.  
 
Састанак са генералним секретаром НАТО

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Пошто такође знам да Запад занима само Бањска и пре тога Звечан, односно она туча која је избила са припадницима КФОР-а, када су они кренули напред да покушају да сачувају возила специјалне полиције Приштине, морам да кажем да имамо другачије виђење онога што се догодило, али да добро разумемо шта су захтеви Запада и шта су захтеви НАТО. Што се тиче Војске Србије, она је професионално обављала своје задатке, никада није прекорачила своја права, своја овлашћења, увек је имала коректан однос са НАТО и КФОР-ом. А где ћемо и како ћемо, у складу са Уставом Републике Србије и законима ове земље, а не угрожавајући никога на било који начин, ми да распоређујемо нашу војску, то је наша ствар", рекао је председник и поновио да ће Србија наставити да чува војну неутралност. Он је нагласио и да ћемо наставити да чувамо мир и стабилност, јер у процесу дијалога радимо све што се може, како би се дошло до компромисног решења. 
 
Састанак са генералним секретаром НАТО

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ја ћу да замолим Владу Србије да размотри одлуку да поново кренемо одржавање заједничких вежби које смо имали раније са НАТО. Врло је тешко објаснити људима у Србији, мандат НАТО је прописан Резолуцијом 1244. Имамо проблем са политичким тумачењем које долази из многих земаља са запада, а то је да им се Резолуција 1244 свиђа када говори о мандату НАТО, али не и када говори о територијалном интегритету Србије", истакао је председник Вучић. 
 
Састанак са генералним секретаром НАТО

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је оснивање Заједнице српских општина кључ за нормализацију односа Београда и Приштине. Он је позвао на наставак дијалога јер је то, како је истакао, једини пут ка миру. 
 
"Разговарали смо о тензијама на северу Kосова и значају мировне мисије KФОР, која две деценије гарантује безбедност. Наставићемо то да чинимо непристрасно и у оквиру мандата. Припадници KФОР-а су претрпели нападе, видели смо немире у септембру. Починиоци морају да се изведу пред лице правде", рекао је генерални секретар Столтенберг, наводећи да је након тога KФОР распоредио додатних хиљаду војника и тешког наоружања на Kосово и Метохију, што је највеће појачање у протеклој деценији и показује одлучност НАТО да очува мир. Он је изразио задовољство блиском координацијом Војске Србије и КФОР-а. 
 
Састанак са генералним секретаром НАТО

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Рачунам на све стране да смање тензије и уздрже се од ескалаторних поступака. Током састанка смо разговарали и о могућности да поново почнемо са заједничким војним вежбама, имали смо их раније. Радујем се јачању наше сарадње", поручио је генерални секретар НАТО. 
 
Београд, 
21. новембар 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).