mekalister_velika.jpg

Vesti

04.10.2018. - 23:15

Sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i poručio da očekuje da će buduća rezolucija o napretku Srbije biti pozitivna i da će biti prepoznata posvećenost Srbije pristupnim pregovorima i članstvu u EU.

Predsednik Vučić  je na konferenciji za novinare, nakon sastanka, zahvalio izvestiocu Mekalisteru na njegom ličnom odnosu i podršci u EP evrointegracijama Srbije i naveo da Srbija krupnim koracima grabi napred, da imamo najnižu stopu nezaposlenosti u regionu, da će nam javni dug od 1. januara naredne godine biti ispod 50 odsto BDP-a i da imamo 56 odsto direktnih stranih investicija koje stižu u region.

Predsednik Vučić je  rekao da je evropskog zvaničnika obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji i istakao da je 10. oktobra  2000. dan otkako nije formirana Zajednica srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine iz Briselskog sprazuma, dok je Srbija, sa svoje strane, ispunila sve obaveze. On je podsetio  da je Srbija ispunila dogovor o formiranju regionalne policije na severu, dogovor o pravosuđu i pravnom sistemu, dogovor oko Telekoma i civilne zaštite i sve što je pisalo u Briselskom sporazumu.

"Što se tiče međunarodnih faktora, rekao sam Mekalisteru da pojma nemam šta oni hoće od Srbije i da ništa ne razumem šta je to što se očekuje, i da im je valjda jasno da Srbija, ovako kako bi oni voleli, neće da prizna nezavisnost Kosova“, naglasio je presednik Vučić i poručio  da smo mi spremni da razgovore nastavimo i da je uveren  da  u svakom trenutku dijalog moramo da pretpostavimo svakoj vrsti drugačijeg rešavanja problema.

Sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

"I kada sam mislio da sam imao dobre vesti da izgovorim, očigledno da su za sve druge to bile loše vesti, tako da više nisam siguran šta su dobre a šta loše vesti. U svakom slučaju je dobro da imamo mir i neku vrstu stabilnosti, ali dokle će to da traje niti to ja znam, niti to iko drugi zna, ali zna da ćemo mi da uradimo sve što možemo da sačuvamo stabilnost i da je odbranimo", napomenuo je predsednik Vučić i poručio da Srbija želi da uspostavi trajni mir sa Albancima i da obezbedi napredak na evropskom putu.

"Znamo da nešto moramo da uradimo po pitanju Kosova, ali više ne znamo ni sami šta je to što moramo, jer više niko ni iz Evrope ne zna šta je to što moramo", rekao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija čvrsto stoji na svom evropskom putu, čuvajući svoj ponos, dostojanstvo i budućnost svojih građana. On je ponovio da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova - uz saglasnost NATO-a i lokalne, odnosno srpske zajednice i dodao da je iz Briselskog sporazuma jasno da kosovskom policijom za sever upravlja Srbin, i to po članu devet Briselskog sporazuma.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je poručio da Evropski parlament podržava dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, i postizanje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

„Verujem u posvećenost Srbije evropskom putu“, izjavio je Dejvid Mekalister i dodao da Evropski parlament smatra da bilo kakav dogovor može biti prihvaćen, samo ako se dogovore obe strane i ako se uzme u obzir stabilnost u regionu i međunarodno pravo.

"O temama koje su na rasporedu u ovim pregovorima odlučuju dve strane zajednički, EU deluje kao posrednik. U ovom momentu nije moguće predvideti ni sadržaj, ni datum mogućeg dogovora. Mogu samo da ohrabrim obe strane da nastave na ovom izazovnom putu", naveo je izvestilac Mekalister.

"Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja", rekao je Dejvid Mekalister i objasnio da je pristupni proces,  usaglašavenje sa pravnim tekovinama EU,  naporan posao.

"Otvoreno je 14 poglavlja i Srbija nastavlja sa putem u EU. Srbija je na pravom putu", zaključio je izvestilac Evropskog parlament za Srbiju Dejvid Mekalister.

Beograd, 04. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).