mekalister_velika.jpg

Вести

04.10.2018. - 23:15

Састанак са известиоцем Европског парламента за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером и поручио да очекује да ће будућа резолуција о напретку Србије бити позитивна и да ће бити препозната посвећеност Србије приступним преговорима и чланству у ЕУ.

Председник Вучић  је на конференцији за новинаре, након састанка, захвалио известиоцу Мекалистеру на његом личном односу и подршци у ЕП евроинтеграцијама Србије и навео да Србија крупним корацима граби напред, да имамо најнижу стопу незапослености у региону, да ће нам јавни дуг од 1. јануара наредне године бити испод 50 одсто БДП-а и да имамо 56 одсто директних страних инвестиција које стижу у регион.

Председник Вучић је  рекао да је европског званичника обавестио о ситуацији на Косову и Метохији и истакао да је 10. октобра  2000. дан откако није формирана Заједница српских општина, што је била једина обавеза Приштине из Бриселског спразума, док је Србија, са своје стране, испунила све обавезе. Он је подсетио  да је Србија испунила договор о формирању регионалне полиције на северу, договор о правосуђу и правном систему, договор око Телекома и цивилне заштите и све што је писало у Бриселском споразуму.

"Што се тиче међународних фактора, рекао сам Мекалистеру да појма немам шта они хоће од Србије и да ништа не разумем шта је то што се очекује, и да им је ваљда јасно да Србија, овако како би они волели, неће да призна независност Косова“, нагласио је преседник Вучић и поручио  да смо ми спремни да разговоре наставимо и да је уверен  да  у сваком тренутку дијалог морамо да претпоставимо свакој врсти другачијег решавања проблема.

Састанак са известиоцем Европског парламента за Србију

Фото Танјуг, Димитрије Голл

"И када сам мислио да сам имао добре вести да изговорим, очигледно да су за све друге то биле лоше вести, тако да више нисам сигуран шта су добре а шта лоше вести. У сваком случају је добро да имамо мир и неку врсту стабилности, али докле ће то да траје нити то ја знам, нити то ико други зна, али зна да ћемо ми да урадимо све што можемо да сачувамо стабилност и да је одбранимо", напоменуо је председник Вучић и поручио да Србија жели да успостави трајни мир са Албанцима и да обезбеди напредак на европском путу.

"Знамо да нешто морамо да урадимо по питању Косова, али више не знамо ни сами шта је то што морамо, јер више нико ни из Европе не зна шта је то што морамо", рекао је председник Вучић и нагласио да Србија чврсто стоји на свом европском путу, чувајући свој понос, достојанство и будућност својих грађана. Он је поновио да наоружане безбедносне снаге Косова на север покрајине могу да уђу уз два услова - уз сагласност НАТО-а и локалне, односно српске заједнице и додао да је из Бриселског споразума јасно да косовском полицијом за север управља Србин, и то по члану девет Бриселског споразума.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер је поручио да Европски парламент подржава дијалог Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, и постизање свеобухватног договора о нормализацији односа.

„Верујем у посвећеност Србије европском путу“, изјавио је Дејвид Мекалистер и додао да Европски парламент сматра да било какав договор може бити прихваћен, само ако се договоре обе стране и ако се узме у обзир стабилност у региону и међународно право.

"О темама које су на распореду у овим преговорима одлучују две стране заједнички, ЕУ делује као посредник. У овом моменту није могуће предвидети ни садржај, ни датум могућег договора. Могу само да охрабрим обе стране да наставе на овом изазовном путу", навео је известилац Мекалистер.

"Добро је чути шта српски председник има да каже, не само о дешавањима у Србији, већ и региону. Овде сам да разговарам о коначним детаљима извештаја", рекао је Дејвид Мекалистер и објаснио да је приступни процес,  усаглашавење са правним тековинама ЕУ,  напоран посао.

"Отворено је 14 поглавља и Србија наставља са путем у ЕУ. Србија је на правом путу", закључио је известилац Европског парламент за Србију Дејвид Мекалистер.

Београд, 04. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).