Sastanak sa ministarkom za evropske poslove Francuske Republike Natali Loazo

Vesti

25.02.2019. - 21:00

Sastanak sa ministarkom za evropske poslove Francuske Republike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom za evropske poslove Francuske Republike Natali Loazo, sa kojom je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, problemima u dijalogu Beograda i Prištine i evropskoj perspektivi Srbije.

Predsednik Vučić je ministarki Loazo preneo koliko je za nas teška situacija sa Kosovom i Metohijom, u kojoj se uvode takse od 100 odsto, u kojoj se ne ispunjava Briselski sporazum i ne formira Zajednica srpskih opština.
 
"Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama", rekao je predsednik Vučić, nakon sastanka sa ministarkom za evropske poslove Francuske Republike, i dodao da veruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.
 
„Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse, za mene je veliko razočaranje“, naglasio je predsednik Vučić i posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi. 
 
Sastanak sa ministarkom za evropske poslove Francuske Republike Natali Loazo

 
"Svi imaju svoje interese, u ovom slučaju nemački interesi su očigledno važniji od interesa liberalnog tržišta, slobodnog protoka robe, usluga, ljudi i na to moramo da se naviknemo", naveo je predsednik Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.
 
"Razgovaraćemo o platformi Srbije za budućnost. Jer, ako se dogodi da Srbija ispuni sve obaveze iz Briselskog sporazum, a Priština nijednu, a onda oni budu ti koji uvode takse od 100 odsto, pa biraju 'privatne' Srbe umesto onih koji su dobili gotovo stoodstotnu podršku srpskog naroda, onda se postavlja pitanje da li je odgovorna politika Srbije jedini mogući odgovor", izjavio je predsednik Vučić i zahvalio ministarki Loazo na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.
 
Ministarka za evropske poslove Francuske Republike Natali Loazo rekla je da Priština treba bez odlaganja da ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, jer su one kontraproduktivne i štete dijalogu, i istakla  da Francuska, bez ikakve dileme, podržava evropski put Srbije.
 
"Nismo ovde da odlučujemo umesto Beograda i Prištine. To oni treba zajedno da izgrade, ali da bi došli do sporazuma, obe strane moraju da se uzdrže od poteza koji nisu konstruktivni. Priština treba bez odlaganja da ukine namet od 100 odsto na srpsku robu, jer je to kontraproduktivno, šteti i onemogućava dijalog i normalizaciju odnosa u razgovoru dve strane", navela je ministarka Loazo i poručila da će Francuska uvek podržavati put ka traženju zadovoljavajućeg rešenja u odnosima Beograda i Prištine, prihvatljivim za obe strane. Ona je istakla da Francuska izuzetno ceni reforme koje je sproveo srpski predsednik, da bi se doprinelo stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, i dodala da su, nakon ekonomskih uspeha, potrebni i uspesi u domenu prava, što je ključni preduslov da bi Srbija bila nosilac evropskih vrednosti.
 
Beograd, 25. februar 2019. godine
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.