Састанак са министарком за европске послове Француске Републике Натали Лоазо

Вести

25.02.2019. - 21:00

Састанак са министарком за европске послове Француске Републике

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министарком за европске послове Француске Републике Натали Лоазо, са којом је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, проблемима у дијалогу Београда и Приштине и европској перспективи Србије.

Председник Вучић је министарки Лоазо пренео колико је за нас тешка ситуација са Косовом и Метохијом, у којој се уводе таксе од 100 одсто, у којој се не испуњава Бриселски споразум и не формира Заједница српских општина.
 
"Очигледно да Приштина има друге помагаче, којима је нормално да прекинете доток робе. То за нас није нормално, реч је о антицивилизацијским мерама", рекао је председник Вучић, након састанка са министарком за европске послове Француске Републике, и додао да верује да, када се укину таксе, може да се настави дијалог.
 
„Изјава шефа немачке дипломатије Хајка Маса да ће наставити да подржава Приштину без обзира на таксе, за мене је велико разочарање“, нагласио је председник Вучић и посебно истакао да Немачка не би смела да подржава забрану слободног протока робе, услуга и људи. 
 
Састанак са министарком за европске послове Француске Републике Натали Лоазо

 
"Сви имају своје интересе, у овом случају немачки интереси су очигледно важнији од интереса либералног тржишта, слободног протока робе, услуга, људи и на то морамо да се навикнемо", навео је председник Вучић и најавио да ће са Владом Србије наредних дана размотрити и ову и све остале поруке које је Србија добила у последње време.
 
"Разговараћемо о платформи Србије за будућност. Јер, ако се догоди да Србија испуни све обавезе из Бриселског споразум, а Приштина ниједну, а онда они буду ти који уводе таксе од 100 одсто, па бирају 'приватне' Србе уместо оних који су добили готово стоодстотну подршку српског народа, онда се поставља питање да ли је одговорна политика Србије једини могући одговор", изјавио је председник Вучић и захвалио министарки Лоазо на захтеву Француске да се те таксе укину.
 
Министарка за европске послове Француске Републике Натали Лоазо рекла је да Приштина треба без одлагања да укине таксе од 100 одсто на српску робу, јер су оне контрапродуктивне и штете дијалогу, и истакла  да Француска, без икакве дилеме, подржава европски пут Србије.
 
"Нисмо овде да одлучујемо уместо Београда и Приштине. То они треба заједно да изграде, али да би дошли до споразума, обе стране морају да се уздрже од потеза који нису конструктивни. Приштина треба без одлагања да укине намет од 100 одсто на српску робу, јер је то контрапродуктивно, штети и онемогућава дијалог и нормализацију односа у разговору две стране", навела је министарка Лоазо и поручила да ће Француска увек подржавати пут ка тражењу задовољавајућег решења у односима Београда и Приштине, прихватљивим за обе стране. Она је истакла да Француска изузетно цени реформе које је спровео српски председник, да би се допринело стабилности региона Западног Балкана, и додала да су, након економских успеха, потребни и успеси у домену права, што је кључни предуслов да би Србија била носилац европских вредности.
 
Београд, 25. фебруар 2019. године
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).