Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske

Vesti

19.04.2023. - 17:33

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama i regionalnoj saradnji, kao i o primeni dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine.  

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Govorili smo i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ja sam ponovio, da ne bude bilo kakve dileme, da će Srbija da ispuni ono što je rekla da će da ispuni, ali da neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama UN. I da sam o tome jasno obavestio sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stranu – i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona, i Blinkena, i sve na kugli zemaljskoj sa kojima smo razgovarali. Stvari idu ovako. Danas je 10 godina od Briselskog sporazuma. Vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima. Kada to uradite, a Srbija je uvek svoju reč držala, kao i posle Briselskog sporazuma i ubuduće će, Srbija će svoj deo posla da ispuni. Ali, nema igre oko toga. Ima da ispunite to i tek kada to ispunite, mi ćemo da ispunjavamo naš deo", istakao je predsednik Vučić nakon sastanka i dodao da ćemo, možda, kao znak dobre volje, i nešto unilateralno da uradimo, ali da to nema veze sa obavezom Prištine da u potpunosti ispuni ono što je dogovoreno. 
 
„Da ne bismo završili kao što su se neki drugi sporazumi završavali pa posle toga izbijali ratovi, zato što su neki evropski lideri govorili da je to bila igra i most da bi neki dobili na vremenu“, naveo je predsednik. On je naglasio da je razumeo sve poruke gosta iz Švedske, od toga da moramo da uvodimo sankcije i kako i na koji način da se ponašamo u odnosima sa Prištinom. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Mi smo nezavisna i suverena zemalja i donosićemo odluke na takav način, razume se, vodeći računa i o onome što ste nam vi, kao najbliži partneri iz EU, rekli. Nadam se da ćete još češće dolaziti u našu zemlju", poručio je predsednik Vučić i zahvalio Švedskoj što se još 2009. godine zalagala za viznu liberalizaciju za Srbiju, ali i na iskrenosti, jer je to "jedini pravi način da se bolje razumemo". On je istakao da je Švedska izuzetno važan ekonomski i politički partner našoj zemlji, najveći ekonomski partner od svih nordijskih zemalja. 
 
"Mi smo prethodnih 10 godina učetvorostručili našu trgovinsku razmenu sa Švedskom, a 2022. godina je bila rekordna sa 629 miliona evra i značajnim povećanjem srpskog izvoza zbog investicija iz Evropske Unije. U prva dva meseca ove godine imamo dodatno povećanje trgovinske razmene od oko 17,8 odsto, posebno našeg izvoza u Švedsku. Verujem da ćemo ove godine preći tu cifru od 800 miliona, a uskoro i milijardu evra trgovinske razmene", rekao je predsednik Vučić i dodao da u Srbiji posluje 241 kompanija iz Švedske, a da su neke od njih veoma značajne za naš BDP. On je izrazio zahvalnost Kraljevini Švedskoj na podršci i pomoći evropskom putu Srbije, gde će naša zemlja nastaviti da ispunjava zadatke na dobrobit našeg naroda i države. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijas Bilstrem izjavio je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao, između ostalog, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasio da Evropska unija očekuje da se primene sve odredbe dogovora postignutog u Ohridu. On je rekao da Srbija pripada EU, koja je ujedno i najveći trgovinski partner, kao i da nema drugih alternativa osim evropskog puta. 
 
"Švedsko predsedavanje drži Zapadni Balkan visoko na agendi, a Srbija je prva na putu obilaska tih zemalja. Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope i očekujem usklađenost naših partnera sa nama. Zemlje u regionu su suštinski partneri u zalaganjima da održimo stabilnu Evropu", naveo je švedski ministar Bilstrem i istakao da je njegova poseta odraz snažnih veza Srbije i Švedske, te dodao da u toj zemlji radi oko 130.000 državljana Srbije, kao i da je u švedskim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 10.000 građana. On je preneo da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o tekućim reformama i problemima, vladavini prava i slobodi medija. 
 
"Važno je da se Srbija potpuno uskladi sa Evropskom Unijom", zaključio je ministar Bilstrem. 
 
Beograd,
19. april 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).