Састанак са министром спољних послова Краљевине Шведске

Вести

19.04.2023. - 17:33

Састанак са министром спољних послова Краљевине Шведске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Краљевине Шведске Тобијасом Билстремом, са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама и регионалној сарадњи, као и о примени договореног у дијалогу Београда и Приштине.  

Састанак са министром спољних послова Краљевине Шведске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Говорили смо и о ситуацији на Косову и Метохији и ја сам поновио, да не буде било какве дилеме, да ће Србија да испуни оно што је рекла да ће да испуни, али да неће да подржи чланство Косова у УН и специјализованим агенцијама и институцијама УН. И да сам о томе јасно обавестио све оне који учествују у преговорима и другу страну – и Бореља, Лајчака, Шолца, Макрона, и Блинкена, и све на кугли земаљској са којима смо разговарали. Ствари иду овако. Данас је 10 година од Бриселског споразума. Ви формирате ЗСО са суштинским овлашћењима. Када то урадите, а Србија је увек своју реч држала, као и после Бриселског споразума и убудуће ће, Србија ће свој део посла да испуни. Али, нема игре око тога. Има да испуните то и тек када то испуните, ми ћемо да испуњавамо наш део", истакао је председник Вучић након састанка и додао да ћемо, можда, као знак добре воље, и нешто унилатерално да урадимо, али да то нема везе са обавезом Приштине да у потпуности испуни оно што је договорено. 
 
„Да не бисмо завршили као што су се неки други споразуми завршавали па после тога избијали ратови, зато што су неки европски лидери говорили да је то била игра и мост да би неки добили на времену“, навео је председник. Он је нагласио да је разумео све поруке госта из Шведске, од тога да морамо да уводимо санкције и како и на који начин да се понашамо у односима са Приштином. 
 
Састанак са министром спољних послова Краљевине Шведске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ми смо независна и суверена земаља и доносићемо одлуке на такав начин, разуме се, водећи рачуна и о ономе што сте нам ви, као најближи партнери из ЕУ, рекли. Надам се да ћете још чешће долазити у нашу земљу", поручио је председник Вучић и захвалио Шведској што се још 2009. године залагала за визну либерализацију за Србију, али и на искрености, јер је то "једини прави начин да се боље разумемо". Он је истакао да је Шведска изузетно важан економски и политички партнер нашој земљи, највећи економски партнер од свих нордијских земаља. 
 
"Ми смо претходних 10 година учетворостручили нашу трговинску размену са Шведском, а 2022. година је била рекордна са 629 милиона евра и значајним повећањем српског извоза због инвестиција из Европске Уније. У прва два месеца ове године имамо додатно повећање трговинске размене од око 17,8 одсто, посебно нашег извоза у Шведску. Верујем да ћемо ове године прећи ту цифру од 800 милиона, а ускоро и милијарду евра трговинске размене", рекао је председник Вучић и додао да у Србији послује 241 компанија из Шведске, а да су неке од њих веома значајне за наш БДП. Он је изразио захвалност Краљевини Шведској на подршци и помоћи европском путу Србије, где ће наша земља наставити да испуњава задатке на добробит нашег народа и државе. 
 
Састанак са министром спољних послова Краљевине Шведске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Министар спољних послова Краљевине Шведске Тобијас Билстрем изјавио је да је са председником Вучићем разговарао, између осталог, о нормализацији односа Београда и Приштине и нагласио да Европска унија очекује да се примене све одредбе договора постигнутог у Охриду. Он је рекао да Србија припада ЕУ, која је уједно и највећи трговински партнер, као и да нема других алтернатива осим европског пута. 
 
"Шведско председавање држи Западни Балкан високо на агенди, а Србија је прва на путу обиласка тих земаља. Руска инвазија на Украјину је из темеља променила безбедност Европе и очекујем усклађеност наших партнера са нама. Земље у региону су суштински партнери у залагањима да одржимо стабилну Европу", навео је шведски министар Билстрем и истакао да је његова посета одраз снажних веза Србије и Шведске, те додао да у тој земљи ради око 130.000 држављана Србије, као и да је у шведским компанијама у Србији запослено око 10.000 грађана. Он је пренео да је са председником Вучићем разговарао и о текућим реформама и проблемима, владавини права и слободи медија. 
 
"Важно је да се Србија потпуно усклади са Европском Унијом", закључио је министар Билстрем. 
 
Београд,
19. април 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).