Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Vesti

10.10.2021. - 21:09

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, sa kojim je razmatrao celokupnu situaciju u regionu i razgovarao o energetskoj krizi, ali i o daljem jačanju bilateralne i ekonomske saradnje dve zemlje. 

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Ponosan sam što mogu da kažem da imamo izuzetno dobre odnose sa Rusijom. Za razliku od drugih, koji se toga stide, ja to ne krijem. To sa ponosom izgovaram, jer je to u interesu Srbije“, istakao je predsednik Vučić i zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na tome što se zalaže da se pitanje Kosova i Metohije može rešiti samo kompromisom, a ne nametanjem diktata Srbiji. 
 
„Večerašnji razgovori su bili verovatno naši najotvoreniji i najiskreniji do sada. U svetlu brojnih problema sa kojima se suočavamo, i prirodno je da razgovori budu takvi. Razmatrali smo celokupnu situaciju u regionu i sa svojim strahovima, koji se tiču pozicije naše zemlje i našeg naroda u regionu, upoznao sam ruskog ministra spoljnih poslova i dobio viđenje Ruske Federacije kao odgovor i, ako to smem da kažem, važne savete", rekao je predsednik Vučić. On je zahvalio ministru Lavrovu što je došao da uveliča skup koji je Srbija organizovala povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, ali i na pomoći Rusije u obezbeđivanju energetske bezbednosti naše zemlje. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja. 
 
"Ponosimo se svojom vojnom neutralnošću i u skladu sa tim nastavićemo ne samo da čuvamo svoju zemlju i da je štitimo, već i da razvijamo naše odbrambene kapacitete kako bismo odvratili svakog potencijalnog agresora od namere da ugrozi slobodu Srbije", poručio je predsednik Vučić. 
 
Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je naglasio da se Rusija zalaže da rešenje kosovskog pitanja bude zasnovano na poštovanju rezolucije 1244 UN, da bude pronađeno u direktnom dijalogu Beograda i Prištine i da bude odobreno od strane Saveta bezbednosti UN. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"To je naš čvrst stav i mi ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu. Naravno, zabrinuti smo zbog provokacije koja je organizovana na severu Kosova krajem septembra. Cenili smo uzdržanost i tvrd stav Srbije, koji su omogućili da ta kriza bude rešena. U našim kontaktima sa Evropskom unijom uvek podsećamo na odgovornost Brisela i posredničku ulogu koju je Brisel inicirao. Vreme je da se ispune dogovori postignuti pre više godina, posebno dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština. Srbija je i dalje najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu. Njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u bilo kom pregovaračkom formatu", istakao je ministar Lavrov i zahvalio predsedniku Vučiću na današnjem sastanku, ali i najavio dogovor o susretu predsednika Republike Srbije i Ruske Federacije. 
 
"Preneo sam gospodinu predsedniku najtoplije pozdrave od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kao i opredeljenje za nastavak dijaloga na najvišem nivou. Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u doglednoj budućnosti i dogovorićemo se sigurno kada će se taj sastanak održati", naveo je ministar Lavrov.
 
Beograd,
10. oktobar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).