Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Вести

10.10.2021. - 21:09

Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, са којим је разматрао целокупну ситуацију у региону и разговарао о енергетској кризи, али и о даљем јачању билатералне и економске сарадње две земље. 

Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Поносан сам што могу да кажем да имамо изузетно добре односе са Русијом. За разлику од других, који се тога стиде, ја то не кријем. То са поносом изговарам, јер је то у интересу Србије“, истакао је председник Вучић и захвалио Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на томе што се залаже да се питање Kосова и Метохије може решити само компромисом, а не наметањем диктата Србији. 
 
„Вечерашњи разговори су били вероватно наши најотворенији и најискренији до сада. У светлу бројних проблема са којима се суочавамо, и природно је да разговори буду такви. Разматрали смо целокупну ситуацију у региону и са својим страховима, који се тичу позиције наше земље и нашег народа у региону, упознао сам руског министра спољних послова и добио виђење Руске Федерације као одговор и, ако то смем да кажем, важне савете", рекао је председник Вучић. Он је захвалио министру Лаврову што је дошао да увелича скуп који је Србија организовала поводом 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, али и на помоћи Русије у обезбеђивању енергетске безбедности наше земље. 
 
Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да ће Србија остати војно неутрална земља. 
 
"Поносимо се својом војном неутралношћу и у складу са тим наставићемо не само да чувамо своју земљу и да је штитимо, већ и да развијамо наше одбрамбене капацитете како бисмо одвратили сваког потенцијалног агресора од намере да угрози слободу Србије", поручио је председник Вучић. 
 
Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров је нагласио да се Русија залаже да решење косовског питања буде засновано на поштовању резолуције 1244 УН, да буде пронађено у директном дијалогу Београда и Приштине и да буде одобрено од стране Савета безбедности УН. 
 
Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То је наш чврст став и ми ћемо прихватити било које решење које ће одговарати Србији и српском народу. Наравно, забринути смо због провокације која је организована на северу Косова крајем септембра. Ценили смо уздржаност и тврд став Србије, који су омогућили да та криза буде решена. У нашим контактима са Европском унијом увек подсећамо на одговорност Брисела и посредничку улогу коју је Брисел иницирао. Време је да се испуне договори постигнути пре више година, посебно договор о стварању Заједнице српских општина. Србија је и даље најважнији фактор мира и стабилности у региону. Њено мишљење треба да буде узето у обзир у било ком преговарачком формату", истакао је министар Лавров и захвалио председнику Вучићу на данашњем састанку, али и најавио договор о сусрету председника Републике Србије и Руске Федерације. 
 
"Пренео сам господину председнику најтоплије поздраве од председника Руске Федерације Владимира Путина, као и опредељење за наставак дијалога на највишем нивоу. Размотрили смо могуће контакте на нивоу председника у догледној будућности и договорићемо се сигурно када ће се тај састанак одржати", навео је министар Лавров.
 
Београд,
10. октобар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).