Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Vesti

10.09.2021. - 15:24

Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem, povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Razgovarali smo danas o svim važnim pitanjima, o tome kako i na koji način da osnažimo kulturu pamćenja, da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve i kako država može da pomogne srpskoj crkvi u celom procesu. Danas smo konačno postigli dogovor, da krenemo u izgradnju nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu, u Donjoj Gradini, da podignemo veliki Memorijalni centar u kojem bismo podsetili i na sve druge zločine počinjene nad našim narodom, da svima ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio i da se širi istina o tome", rekao je predsednik Vučić i istakao da sećanje na srpsko ime i prezime neće biti zatrto. On je dodao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. godine, nema svoje prostorije i da je dogovoreno da se pokuša da se one uspostave na prostoru Starog sajmišta. 
 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Zajedno ćemo podneti inicijativu da leva obala Save dobije naziv Obala jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve: i srpske, i jevrejske, i romske, i sve druge. Verujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svetskoj javnosti ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio pre 80 godina i da se širi istina", naglasio je predsednik Vučić i izrazio zadovoljstvo što država može da učestvuje u onome što je od velikog, istorijskog značaja i za našu zemlju i za naš narod. 
 
"Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo ne bude zaboravljeno. Ponosan sam što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Jasenovcu", poručio je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Njegova svetost patrijarh  srpski g. Porfirije zahvalio je predsedniku Vučiću, vladiki Jovanu i direktoru Muzeja žrtava genocida za veliki trud i brigu koju pokazuju za sve žrtve našeg naroda, a pogotovo za one koji su nastradali na najmonstruozniji način od ustaške ruke u Jasenovcu. 
 
„Svetilište je prava reč koja opisuje mesta stradanja. Mnogo puta sam bio u Jasenovcu i kad god sam ušao, imao sam utisak da sam ušao u sasvim drugačiju zonu postojanja, u jednu mističnu zonu, metafizički prostor“, rekao je patrijarh srpski g. Porfirije i poručio da treba da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove. 
 
Episkop pakračko-slavonski g. Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana, koji je 1974. godine osveštao obnovljene crkve u Jasenovcu, a koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo : praštati moramo, a zaboravljati ne smemo
 
Beograd,
10. septembar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).