Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Вести

10.09.2021. - 15:24

Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем, поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац.

Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Разговарали смо данас о свим важним питањима, о томе како и на који начин да оснажимо културу памћења, да учинимо све да не буду заборављене јасеновачке жртве и како држава може да помогне српској цркви у целом процесу. Данас смо коначно постигли договор, да кренемо у изградњу нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнијем месту, у Доњој Градини, да подигнемо велики Меморијални центар у којем бисмо подсетили и на све друге злочине почињене над нашим народом, да свима укажемо кроз шта је српски народ пролазио и да се шири истина о томе", рекао је председник Вучић и истакао да сећање на српско име и презиме неће бити затрто. Он је додао да важна институција, Музеј жртава геноцида, који је створен 1992. године, нема своје просторије и да је договорено да се покуша да се оне успоставе на простору Старог сајмишта. 
 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Заједно ћемо поднети иницијативу да лева обала Саве добије назив Обала јасеновачких жртава, што би обухватило све жртве: и српске, и јеврејске, и ромске, и све друге. Верујемо да ће то наићи на одобрење градских власти. Циљ је да светској јавности укажемо кроз шта је српски народ пролазио пре 80 година и да се шири истина", нагласио је председник Вучић и изразио задовољство што држава може да учествује у ономе што је од великог, историјског значаја и за нашу земљу и за наш народ. 
 
"Србија данас то може да учини, Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено. Поносан сам што Србија и српски народ памте, што никада неће заборавити ужасне злочине у Јасеновцу", поручио је председник Вучић. 
 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Његова светост патријарх  српски г. Порфирије захвалио је председнику Вучићу, владики Јовану и директору Музеја жртава геноцида за велики труд и бригу коју показују за све жртве нашег народа, а поготово за оне који су настрадали на најмонструознији начин од усташке руке у Јасеновцу. 
 
„Светилиште је права реч која описује места страдања. Много пута сам био у Јасеновцу и кад год сам ушао, имао сам утисак да сам ушао у сасвим другачију зону постојања, у једну мистичну зону, метафизички простор“, рекао је патријарх српски г. Порфирије и поручио да треба да се молимо да се такве страшне ствари, које су се догодиле у Јасеновцу, више никоме, нигде и никада не понове. 
 
Епископ пакрачко-славонски г. Јован је подсетио на речи патријарха Германа, који је 1974. године освештао обновљене цркве у Јасеновцу, а које одређују наш однос према Јасеновцу и свему што се у њему збивало : праштати морамо, а заборављати не смемо
 
Београд,
10. септембар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).