Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem

Vesti

27.12.2022. - 18:49

Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, političkoj i bezbednosnoj.  

"Jučerašnja zabrana ulaska Njegovoj svetosti i zabrana da ode u Pećku patrijaršiju najbolje govori o onima koji su to izveli, a to su samo delimično vlasti u Prištini. Oni koji su najavljivali da će to osuditi, to su uradili na način da me je bilo sramota. To je jedna od najvećih sramota koje su mogli da priušte sebi, a ne nama", poručio je predsednik Vučić nakon sastanka. On je rekao da se svakodnevno vode razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice. 
 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Oni su teški, ali moramo da ih vodimo. Oni, koji su zajedno sa NATO zemljama zgazili suverenitet Srbije, gaze rezoluciju UN, Kumanovski sporazum, a drznuli su se da govore o nekom teritorijalnom integritetu i još vam govore da vam curi vreme", naveo je predsednik i dodao da je dobro da znamo da oni žele sukobe i da treba svi da znaju da je to istina. On je ponovio da su Srbi na Kosovu i Metohiji izašli na barikade jer im je rečeno da će formirati ZSO još pre 10 godina, da ne mogu na referendum, ali da će moći na izbore. 
 
"Onda upadaju u izborne komisije i hapse ljude. Uhapsili su Pantića pod optužbom da je ratni zločinac, a nije bio dok je bio policajac. Dajte Pantiću da se leči, da ide u kućni pritvor ili makar da bude u Kosovskoj Mitrovici. Tražimo da se poštuje ono što je potpisano još 2013. godine", rekao je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ja sam ponovio i podvukao da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam lično i predsednika i čitavu Vladu da učine sve da se sačuva mir. U isto vreme to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim i velike sile, institucije koje su važne i koje donose odluke u centrima moći, odluke koje neretko utiču na živote svih nas, da i oni daju sve od sebe da utiču da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa. Ja sam potpuno siguran da oni to mogu, a molim se Bogu u ove pretpraznične dane da svojom ljubavlju dotakne i umove i srca svih, a naročito onih koji žive na Kosovu i Metohiji i da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da i svima nama koji slavimo Božić, pravoslavnim hrišćanima, to bude dan radosti, dan mira, dan ljubavi", poručio je patrijarh srpski Porfirije i istakao da je činjenica da samo mi, između sebe i svojim naporima, možemo bolje razumeti jedni druge i da se može naći put u zajednički život, ako za to postoji dobra volja. 
 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Bolna je i ta činjenica i pitanje – da li postoji ijedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoj narod i svoje vernike i uđe u svoju kuću. Manastir Pećka patrijaršija je imovina SPC i kuća poglavara SPC, njenog patrijarha", zaključio je srpski patrijarh i naglasio da je uveren da će uskoro biti sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.
 
Beograd.
27. decembar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).