Састанак са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфиријем

Вести

27.12.2022. - 18:49

Састанак са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфиријем

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфиријем, са којим је разговарао о актуелној ситуацији на Kосову и Метохији, политичкој и безбедносној.  

"Јучерашња забрана уласка Његовој светости и забрана да оде у Пећку патријаршију најбоље говори о онима који су то извели, а то су само делимично власти у Приштини. Они који су најављивали да ће то осудити, то су урадили на начин да ме је било срамота. То је једна од највећих срамота које су могли да приуште себи, а не нама", поручио је председник Вучић након састанка. Он је рекао да се свакодневно воде разговори са представницима међународне заједнице. 
 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Они су тешки, али морамо да их водимо. Они, који су заједно са НАТО земљама згазили суверенитет Србије, газе резолуцију УН, Кумановски споразум, а дрзнули су се да говоре о неком територијалном интегритету и још вам говоре да вам цури време", навео је председник и додао да је добро да знамо да они желе сукобе и да треба сви да знају да је то истина. Он је поновио да су Срби на Косову и Метохији изашли на барикаде јер им је речено да ће формирати ЗСО још пре 10 година, да не могу на референдум, али да ће моћи на изборе. 
 
"Онда упадају у изборне комисије и хапсе људе. Ухапсили су Пантића под оптужбом да је ратни злочинац, а није био док је био полицајац. Дајте Пантићу да се лечи, да иде у кућни притвор или макар да буде у Косовској Митровици. Тражимо да се поштује оно што је потписано још 2013. године", рекао је председник Вучић. 
 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ја сам поновио и подвукао да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир и молио сам лично и председника и читаву Владу да учине све да се сачува мир. У исто време то молим и оне који имају власт у Приштини, али једнако молим и велике силе, институције које су важне и које доносе одлуке у центрима моћи, одлуке које неретко утичу на животе свих нас, да и они дају све од себе да утичу да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи од сваког интереса. Ја сам потпуно сигуран да они то могу, а молим се Богу у ове претпразничне дане да својом љубављу дотакне и умове и срца свих, а нарочито оних који живе на Косову и Метохији и да Бог да мира између Албанаца и Срба. Да и свима нама који славимо Божић, православним хришћанима, то буде дан радости, дан мира, дан љубави", поручио је патријарх српски Порфирије и истакао да је чињеница да само ми, између себе и својим напорима, можемо боље разумети једни друге и да се може наћи пут у заједнички живот, ако за то постоји добра воља. 
 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским господином Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Болна је и та чињеница и питање – да ли постоји иједан поглавар неке верске заједнице који не може да посети свој народ и своје вернике и уђе у своју кућу. Манастир Пећка патријаршија је имовина СПЦ и кућа поглавара СПЦ, њеног патријарха", закључио је српски патријарх и нагласио да је уверен да ће ускоро бити са српским народом на Косову и Метохији.
 
Београд.
27. децембар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).