Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Vesti

13.04.2023. - 14:30

Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao o problemima i situaciji koja postaje sve teža usled napada, hapšenja i drugih pritisaka, kao i velikom nezadovoljstvu našeg naroda na KiM zbog sve većeg prisustva specijalnih policijskih snaga, ali i brojnih incidenata prethodnih dana. Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić  i članovi kabineta.

Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić izjavio je da je na sastanak u Rašku došao sa spremnim zaključcima koje je pripremio sa premijerkom, ministrima i Kancelarijom za KiM i naveo da je za Srbe na Kosovu i Metohiji izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra, koji će odmah biti na raspolaganju. On je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra. 
 
"Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45.000 i 80.000 dinara", rekao je predsednik Vučić i kao treću meru izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova, gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na Kosovu i Metohiji. 
 
"Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 dinara za prvorođeno dete. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece", objasnio je predsednik i dodao da je peta mera za ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava. 
 
Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ta sredstva idu iz budžeta Ministarstva privrede, kao podrška novoosnovanim i postojećim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društima, koja su registrovana u APR, a posebno za žensko preduzetništvo. Tu je minimalni iznos subvencije 100.000 dinara, a maksimalni 600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja. To je dodatnih 1,282 miliona evra", naveo je predsednik Vučić. On je rekao da je šesta mera za razvoj poljoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme. 
 
"I tu ćemo da uložimo 200 miliona dinara, odnosno 1,709 miliona evra. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona evra. Zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 miliona evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra", preneo je predsednik Vučić.
 
Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je izjavio da je politika Srbije politika mira i pokušaja normalizacije odnosa sa Albancima, iako oni to ne žele. 
 
"Naša politika bi morala da bude politika čuvanja mira. Znam da to nije popularno kod vas, ali naša politika mora da bude i pokušaj normalizacije odnosa sa Albancima. Znam da oni to ne žele i da im je jedini cilj da ih priznamo, a onda da nas oteraju. To je njihova politika", rekao je predsednik Vučić na sastanku u Raški. On je pozvao na jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na poštovanje odluka koje se na današnjem sastanku budu donele. 
 
Predsednik Vučić je istakao da lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije znače da se 99 odsto građana ne pita ništa i primetio da je to "valjda demokratija koju, ako ugrozimo, bićemo tirani i rušimo stabilnost na Balkanu". On je naveo da je veliki problem i sa tablicama i da je Beograd juče u Brisel uputio više nego komprimisni predlog tim povodom. 
 
Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ako to ne prihvate, ne mogu da kažem da ćemo sprovoditi recipročne mere, ali ćemo da provodimo mere koje će praviti značajan odgovor onoj strani koja koristi silu i represiju da maltretira naše građane, pre svega na severu Kosova i Metohije", rekao je predsednik i dodao da nije tajna da su nam ruke delimično vezane, ali da moramo da se borimo. On je naglasio da mi možemo samo na sebe da se oslonimo. 
 
"Na svoju Srbiju, ni na koga više, niti ko može da nam pomogne i da hoće, a ne vidim ih mnogo da su stali u red da nam pomognu, svi zajedno, kao i 1999. godine i mnogih drugih godina", poručio je predsednik Vučić. On je istakao da je najviše incidenata zabeleženo u vreme vlade Aljbina Kurtija, jer, kako je rekao, Kurti po svaku cenu želi da proizvodi sukobe. 
 
Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da premijer privremenih prištinskih insistitucija Aljbin Kurti insistira da se održe izbori na severu Kosova i Metohije, a na kojima će, kako je rekao, učestvovati Kurtijeva i Tačijeva stranka, kako bi gradonačelnici bili iz tih partija, te da onda kažu da te opštine na severu ne žele da budu deo Zajednice srpskih opština. On je dodao da na taj način Kurti, koji ne želi da formira ZSO, želi da kupi dodatno vreme. 
 
"Njihova namera je da nikada ne formiraju ZSO i to vam sada jasno kažu. Oni bi hteli ZSO da formiraju a da to ne bude ništa, da to bude ljuštura u kojoj će sadržaj biti nepostojeći", kazao je predsednik i naglasio da je suština ZSO ekonomski razvoj, školstvo, zdravstvo i sve ono što je od najvećeg značaja za naš narod. 
 
Sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Oni neće to da urade. Naša pozicija je utoliko teža što znamo da najveći deo zapadnih zemalja, koje su priznale nezavisnost Kosova, uopšte ne interesuje ZSO i ne interesuje ih opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Njih zanima da mi de facto i de iure priznamo Kosovo i već pitaju što Srbija nije podržala ulazak u Savet Evrope. Samo ne znam gde to piše, u kom implementacionom aktu, ali ih ne zanima kada će biti formirana ZSO", rekao je predsednik Vučić i dodao da su, u skladu sa tim, oni i organizovali izbore na severu, iako smo mi, kako je naveo, upozoravali da mora da bude formirana ZSO i da je to uslov da se Srbi vrate u institucije. 
 
"Mi moramo da vodimo odgovornu politiku dijaloga i kompromisa, da gledamo kako da živimo zajedno sa Albancima i ekonomski napredujemo, ali nećemo dozvoliti proterivanje našeg naroda sa njihovih vekovnih ognjišta i uradiću sve da do toga ne dođe. Republika Srbija će tražiti hitnu reakciju EU i međunarodne zajednice kako bi se vratila sloboda kretanja dogovorena u dijalogu, bezuslovno formiranje ZSO, povlačenje specijalnih jedinica policije sa severa, održavanje legalnih i legitimnih izbora i pojačati političke i ekonomske mere kako bi osigurali bolji život našeg naroda na Kosovu i Metohiji. A vas molim da budemo strpljivi i trpeljivi, jer mir je interes svih nas i cele naše zemlje", poručio je predsednik Vučić sumirajući zaključke sa današnjeg sastanka. 
 
Raška, 
13. april 2023. godine
 
 
 
 
 
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).