Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Вести

13.04.2023. - 14:30

Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, са којима је разговарао о проблемима и ситуацији која постаје све тежа услед напада, хапшења и других притисака, као и великом незадовољству нашег народа на КиМ због све већег присуства специјалних полицијских снага, али и бројних инцидената претходних дана. Састанку су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић  и чланови кабинета.

Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је да је на састанак у Рашку дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за КиМ и навео да је за Србе на Косову и Метохији издвојена додатна помоћ од 28 милиона евра, који ће одмах бити на располагању. Он је представио неколико мера, од којих је прва повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра. 
 
"Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом који ће добити накнаде од 45.000 и 80.000 динара", рекао је председник Вучић и као трећу меру издвојио унапређење рада здравствених установа, где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара како би се сачували здравствени радници на Косову и Метохији. 
 
"Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 динара за прворођено дете. Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце", објаснио је председник и додао да је пета мера за улагање у развој привредне делатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава. 
 
Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Та средства иду из буџета Министарства привреде, као подршка новооснованим и постојећим предузетницима, микро и малим привредним друштима, која су регистрована у АПР, а посебно за женско предузетништво. Ту је минимални износ субвенције 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја. То је додатних 1,282 милиона евра", навео је председник Вучић. Он је рекао да је шеста мера за развој пољопривредне делатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме. 
 
"И ту ћемо да уложимо 200 милиона динара, односно 1,709 милиона евра. Додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона евра. Затим за изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката 6,83 милиона евра. Изградићемо и базене у Горњем Кусцу, што је 1,025 милиона евра", пренео је председник Вучић.
 
Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је изјавио да је политика Србије политика мира и покушаја нормализације односа са Албанцима, иако они то не желе. 
 
"Наша политика би морала да буде политика чувања мира. Знам да то није популарно код вас, али наша политика мора да буде и покушај нормализације односа са Албанцима. Знам да они то не желе и да им је једини циљ да их признамо, а онда да нас отерају. То је њихова политика", рекао је председник Вучић на састанку у Рашки. Он је позвао на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донеле. 
 
Председник Вучић је истакао да локални избори у четири општине на северу Косова и Метохије значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и приметио да је то "ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану". Он је навео да је велики проблем и са таблицама и да је Београд јуче у Брисел упутио више него компримисни предлог тим поводом. 
 
Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ако то не прихвате, не могу да кажем да ћемо спроводити реципрочне мере, али ћемо да проводимо мере које ће правити значајан одговор оној страни која користи силу и репресију да малтретира наше грађане, пре свега на северу Косова и Метохије", рекао је председник и додао да није тајна да су нам руке делимично везане, али да морамо да се боримо. Он је нагласио да ми можемо само на себе да се ослонимо. 
 
"На своју Србију, ни на кога више, нити ко може да нам помогне и да хоће, а не видим их много да су стали у ред да нам помогну, сви заједно, као и 1999. године и многих других година", поручио је председник Вучић. Он је истакао да је највише инцидената забележено у време владе Аљбина Куртија, јер, како је рекао, Курти по сваку цену жели да производи сукобе. 
 
Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да премијер привремених приштинских инсиституција Аљбин Курти инсистира да се одрже избори на северу Косова и Метохије, а на којима ће, како је рекао, учествовати Куртијева и Тачијева странка, како би градоначелници били из тих партија, те да онда кажу да те општине на северу не желе да буду део Заједнице српских општина. Он је додао да на тај начин Курти, који не жели да формира ЗСО, жели да купи додатно време. 
 
"Њихова намера је да никада не формирају ЗСО и то вам сада јасно кажу. Они би хтели ЗСО да формирају а да то не буде ништа, да то буде љуштура у којој ће садржај бити непостојећи", казао је председник и нагласио да је суштина ЗСО економски развој, школство, здравство и све оно што је од највећег значаја за наш народ. 
 
Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Они неће то да ураде. Наша позиција је утолико тежа што знамо да највећи део западних земаља, које су признале независност Косова, уопште не интересује ЗСО и не интересује их опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Њих занима да ми de facto и de iure признамо Косово и већ питају што Србија није подржала улазак у Савет Европе. Само не знам где то пише, у ком имплементационом акту, али их не занима када ће бити формирана ЗСО", рекао је председник Вучић и додао да су, у складу са тим, они и организовали изборе на северу, иако смо ми, како је навео, упозоравали да мора да буде формирана ЗСО и да је то услов да се Срби врате у институције. 
 
"Ми морамо да водимо одговорну политику дијалога и компромиса, да гледамо како да живимо заједно са Албанцима и економски напредујемо, али нећемо дозволити протеривање нашег народа са њихових вековних огњишта и урадићу све да до тога не дође. Република Србија ће тражити хитну реакцију ЕУ и међународне заједнице како би се вратила слобода кретања договорена у дијалогу, безусловно формирање ЗСО, повлачење специјалних јединица полиције са севера, одржавање легалних и легитимних избора и појачати политичке и економске мере како би осигурали бољи живот нашег народа на Kосову и Метохији. А вас молим да будемо стрпљиви и трпељиви, јер мир је интерес свих нас и целе наше земље", поручио је председник Вучић сумирајући закључке са данашњег састанка. 
 
Рашка, 
13. април 2023. године
 
 
 
 
 
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).