tan2018-3-14_115451503_2.jpg

Vesti

14.03.2018. - 13:56

Sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Predsednik je rekao nakon sastanka da dve države imaju različite stavove o Kosovu i metohiji, ali da je Mičel "saslušao ono što Srbija ima da kaže, a možda i razumeo". Poručio je da Beograd može da prihvati kompromis, ali ne i poniženje.
 
Mičel je rekao da Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele.
 
Predsednik Vučić je Mičelu preneo čvrsto opredeljenje Srbije da treba očuvati i mir i stabilost u regionu i da je Srbiji za to potrebna podrška svih važnih aktera na svetskoj političkoj sceni. Predsednik je dodao da je razgovor s Mičelom značajan i predstavlja korak napred, jer je on pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima.
 
"Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabinosti na Balkanu, i rešavanju svih teških pitanja", istakao je Vučić dodajući da je svaki izgubljeni dan, izgubljeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu, već građane Srbije. Naveo je da, nakon što je Srbija najvećim delom rešila ekonomske probleme, sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.
 
Predsednik je poručio da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise. Dodao je da je na sastanku bilo reči o bilateralnim odnosima, ekonomskim odnosima, reformama i merama fiskalne konsolidacije. Istakao je želju da bude više kompanija iz SAD koje žele da ulažu u Srbiju i poručio je da su dobrodošle i da se nada da će razmena biti uvećana.
Predsednik je zahvalio Mičelu na poseti Srbiji i istakao da je sa njim imao dobar i otvoren razgovor koji je bio sadržajan po svim pitanjima koja su važna za Srbe i za odnos Srbije i SAD.
 
Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je danas da je njegova osnovna poruka u Beogradu, kao što je bila i u Prištini, da vidi veliki prostor za novu šansu za rešenje kosovskog problema koji opterećuje region već dugi niz godina. Istakao je i da se očekuje da obe strane u dijalogu treba da ispune sve preuzete obaveze. "Želimo da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cilj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo i da pomognemo", rekao je Mičel. Dodao je da je protiv jednostavnih rešenja, koja bi mogla da ugroze stabilnost i bezbednost regiona, ali nije precizirao šta smatra jednostavnim rešenjem. On je dodao da je sa predsednikom Vučićem imao dobar i otvoren razgovor. Podsetio je da je partnerstvo Srbije i SAD „staro", još iz vremena dva svetska rata.
 
„Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas", rekao je Mičel.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).