tan2018-3-14_115451503_2.jpg

Вести

14.03.2018. - 13:56

Састанак са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

Председник је рекао након састанка да две државе имају различите ставове о Косову и метохији, али да је Мичел "саслушао оно што Србија има да каже, а можда и разумео". Поручио је да Београд може да прихвати компромис, али не и понижење.
 
Мичел је рекао да Сједињене Америчке Државе подржавају дијалог Београда и Приштине и позвао обе стране да спроведу све обавезе које су преузеле.
 
Председник Вучић је Мичелу пренео чврсто опредељење Србије да треба очувати и мир и стабилост у региону и да је Србији за то потребна подршка свих важних актера на светској политичкој сцени. Председник је додао да је разговор с Мичелом значајан и представља корак напред, јер је он показао поштовање према Србији и према њеним грађанима, с обзиром да смо се, приметио је, неретко суочавали с другачијим примерима.
 
"Са великом пажњом и надом ћемо наставити да радимо са Мичелом и на очувању мира и стабиности на Балкану, и решавању свих тешких питања", истакао је Вучић додајући да је сваки изгубљени дан, изгубљени дан не само за међународну заједницу, већ грађане Србије. Навео је да, након што је Србија највећим делом решила економске проблеме, следи бољи живот, и Мичел је, како је додао, могао сам да се увери да је Београд град кранова и дизалица.
 
Председник је поручио да Србија жели добре и још боље односе са САД, и изразио наду да ће Вашингтон подржати компромисе. Додао је да је на састанку било речи о билатералним односима, економским односима, реформама и мерама фискалне консолидације. Истакао је жељу да буде више компанија из САД које желе да улажу у Србију и поручио је да су добродошле и да се нада да ће размена бити увећана.
Председник је захвалио Мичелу на посети Србији и истакао да је са њим имао добар и отворен разговор који је био садржајан по свим питањима која су важна за Србе и за однос Србије и САД.
 
Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел изјавио је данас да је његова основна порука у Београду, као што је била и у Приштини, да види велики простор за нову шансу за решење косовског проблема који оптерећује регион већ дуги низ година. Истакао је и да се очекује да обе стране у дијалогу треба да испуне све преузете обавезе. "Желимо да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и циљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо и да помогнемо", рекао је Мичел. Додао је да је против једноставних решења, која би могла да угрозе стабилност и безбедност региона, али није прецизирао шта сматра једноставним решењем. Он је додао да је са председником Вучићем имао добар и отворен разговор. Подсетио је да је партнерство Србије и САД „старо", још из времена два светска рата.
 
„Желимо да се вратимо на стару стазу блискости и сарадње. И даље верујемо да је визија слободне и просперитетне Србије, у миру са суседима и интегрисана са Западом циљ свих нас", рекао је Мичел.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).