indijac_velika.jpg

Vesti

15.09.2018. - 23:44

Sastanak sa potpredsednikom Republike Indije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za potpredsednika Republike Indije Venkaja Naidua i podsetio da je to prva poseta jednog visokog zvaničnika Indije još od kraja osamdesetih godina prošlog veka.

"Veoma sam počastvovan i osećam se privilegovano što mogu da razgovaram sa Vama. Nadam se da ćemo uspeti da unapredimo već dobre političke i ekonomske odnose. Smatram da je razmena mišljanja veoma bitna za naše dve zemlje", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je, obraćajući se medijima nakon sastanka sa Venkajom Naiduom kao i sastanka delegacija dve zemlje, izjavio da Srbija čestita Indiji na izvanrednim ekonomskim rezultatima.

"Zemlja koja je uvek u prve dve-tri po stopi rasta, zemlja koja se dramatično menja na bolje, zemlja koja je uspela da promeni pogled Azije i celog sveta ka sebi", rekao je predsednik Srbije i zahvalio Indiji na odluci da podrži teritorijalni integritet Srbije.

"Mi prijatelje poštujemo, cenimo i, kao što rekoh, nikome se ne dodvoravamo, vodimo politiku čuvanja slobode i suvereniteta", poručio je predsednik Vučić i naglasio da Indija može da računa na podršku Srbije u brojnim međunarodnim organizacijama. On je istakao da je vrlo važan razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje i napomenuo da je sa potpredsednikom Indije razgovarao i o saradnji u oblasti odbrane.

"Verujem da ćemo postići visoke ciljeve povodom vojno-tehničke saradnje. Postoji mnogo prostora u toj oblasti za saradnju, gde možemo da postignemo napredak, u vojno obrazovnom i vojno zdravstvenom delu", rekao je predsednik Vučić i dodao  da bi unapređenje saradnje u oblasti odbrane uticalo i na povećanje trgovinske i tehnološke razmene dve zemlje.

Sastanak sa potpredsednikom Republike Indije

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu je rekao da su Srbija i Indija na putu brzih ekonomskih reformi, kao i da je Indija svesna potencijala srpske ekonomije u regionu.

“Srećan sam što mogu da primetim da je Srbija brzo rastuća zemlja i vodeća destinacija za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi“, naglasio je potpredsednik Indije Naidu i dodao da dve zemlje jačaju okvire za veće ekonomsko angažovanje.

"Uverio sam predsednika Vučića da Indija nastavlja da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da nema nikakavog razmišljanja o promeni tog stava", predočio je potpredsednik Indije i zahvalio na podršci Srbije interesima Indije u Ujedinjenim Nacijama.

„Indija i Srbija imaju istorijske i specijalne odnose kao suosnivači Pokreta nesvrstanih. Naši odnosi su zasnovani na poverenju i razumevanju, a moja poseta ima poseban značaj, jer slavimo 70 godina uspostavljana diplomatskih odnosa“, rekao je Venkaj Naidu i dodao da su  posvećeni  daljoj izgradnji odnosa prijateljstva, kao i da Indija planira partnerstvo sa Srbijom u brojim sektorima.

"Indija i Srbija imaju blisku saradnju u Ujedinjenim nacijama i ocenili smo da je potrebno da se to telo reformiše kako bismo više obratili pažnju na današnje izazove, poput borbe protiv terorizma", naglasio je potpredsednik Naidu.

Nakon razgovora predsednika Republike Srbije i potpredsednika Republike  Indije, kao i  razgovora delegacije dve zemlje, usledio je Poslovni forum Srbija-Indija na kojem su učestvovale 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija. Potpisana su dva važna bilateralna sporazuma, iz oblasti poljoprivrede i vazdušnog saobraćaja, koja treba da pospeše saradnju dve zemlje.

Beograd, 15. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).