indijac_velika.jpg

Вести

15.09.2018. - 23:44

Састанак са потпредседником Републике Индије

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је данас свечани дочек за потпредседника Републике Индије Венкаја Наидуа и подсетио да је то прва посета једног високог званичника Индије још од краја осамдесетих година прошлог века.

"Веома сам почаствован и осећам се привилеговано што могу да разговарам са Вама. Надам се да ћемо успети да унапредимо већ добре политичке и економске односе. Сматрам да је размена мишљања веома битна за наше две земље", рекао је председник Србије.

Председник Вучић је, обраћајући се медијима након састанка са Венкајом Наидуом као и састанка делегација две земље, изјавио да Србија честита Индији на изванредним економским резултатима.

"Земља која је увек у прве две-три по стопи раста, земља која се драматично мења на боље, земља која је успела да промени поглед Азије и целог света ка себи", рекао је председник Србије и захвалио Индији на одлуци да подржи територијални интегритет Србије.

"Ми пријатеље поштујемо, ценимо и, као што рекох, никоме се не додворавамо, водимо политику чувања слободе и суверенитета", поручио је председник Вучић и нагласио да Индија може да рачуна на подршку Србије у бројним међународним организацијама. Он је истакао да је врло важан развој економских односа две земље и напоменуо да је са потпредседником Индије разговарао и о сарадњи у области одбране.

"Верујем да ћемо постићи високе циљеве поводом војно-техничке сарадње. Постоји много простора у тој области за сарадњу, где можемо да постигнемо напредак, у војно образовном и војно здравственом делу", рекао је председник Вучић и додао  да би унапређење сарадње у области одбране утицало и на повећање трговинске и технолошке размене две земље.

Састанак са потпредседником Републике Индије

Фото Танјуг, Димитрије Голл

Потпредседник Индије Вeнкај Наиду је рекао да су Србија и Индија на путу брзих економских реформи, као и да је Индија свесна потенцијала српске економије у региону.

“Срећан сам што могу да приметим да је Србија брзо растућа земља и водећа дестинација за инвестиције у централној и источној Европи“, нагласио је потпредседник Индије Наиду и додао да две земље јачају оквире за веће економско ангажовање.

"Уверио сам председника Вучића да Индија наставља да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и да нема никакавог размишљања о промени тог става", предочио је потпредседник Индије и захвалио на подршци Србије интересима Индије у Уједињеним Нацијама.

„Индија и Србија имају историјске и специјалне односе као суоснивачи Покрета несврстаних. Наши односи су засновани на поверењу и разумевању, а моја посета има посебан значај, јер славимо 70 година успостављана дипломатских односа“, рекао је Венкај Наиду и додао да су  посвећени  даљој изградњи односа пријатељства, као и да Индија планира партнерство са Србијом у бројим секторима.

"Индија и Србија имају блиску сарадњу у Уједињеним нацијама и оценили смо да је потребно да се то тело реформише како бисмо више обратили пажњу на данашње изазове, попут борбе против тероризма", нагласио је потпредседник Наиду.

Након разговора председника Републике Србије и потпредседника Републике  Индије, као и  разговора делегације две земље, уследио је Пословни форум Србија-Индија на којем су учествовале 54 фирме из Србије и 14 великих индијских компанија. Потписана су два важна билатерална споразума, из области пољопривреде и ваздушног саобраћаја, која треба да поспеше сарадњу две земље.

Београд, 15. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).