Sastanak sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Italije

Vesti

08.05.2019. - 18:43

Sastanak sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Italije Mateom Salvinijem u Rimu.

„Iako ima različit stav po pitanju Kosova i Metohije, Italija razume poziciju Srbije“, rekao je predsednik  Vučić, nakon sastanka sa potpredsednikom italijanske vlade Mateom Salvinijem,  i dodao  da je uveren da Srbija može da računa na Italiju kao iskrenog prijatelja.
 
Predsednik Vučić je podsetio da je Italija priznala Kosovo i naveo da je sa ministrom Salvinijem razgovarao o toj temi, kao i o agresiji NATO na Srbiju 1999. godine, te da mu je preneo da su i danas, posle 20 godina, rane srpskog naroda otvorene i teške.
 
Predsednik Vučić je izjavio da mu je ministar Salvini rekao da će Italija tražiti brzi prijem Srbije u Evropsku uniju i da će se za to zalagati na svakom mestu i bez čekanja da se završe izbori za Evropski parlament, odnosno formiranje novog Evropskog saveta i Evropske komisije.
 
"Srbija će u svakom trenutku moći da računa na istinsku i iskrenu podršku Italije", zaključio je predsednik Vučić  i dodao da se razgovaralo i o bilateralnim odnosima dve zemlje i sveukupnoj situaciji u Evropi.
 
"Italija je naš drugi spoljnotrgovinski partner i verujemo da to možemo još da unapredimo", istakao je predsednik Vučić i naveo da je pozvao potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Italije Salvinija da, nakon okončanja izbora za Evropski parlament, poseti Beograd.
 
"Mislim da smo ušli u srž stvari onoga što mogu da budu interesi Italije, ali i što mogu da budu  interesi Srbije. Da pokušamo da pravimo savezničku mrežu zemalja koje hoće da nam pomognu da zaista uđemo u EU, da to ne bude neki pokretni cilj koji nam stalno izmiče i da vidimo da li to možemo da dostignemo ili ne", objasnio  je predsednik  Vučić.
 
Rim, 08. maj 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).