Sastanak sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom

Vesti

22.12.2018. - 18:00

Sastanak sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Predsednik Vučić je, u obraćanju medijima, nakon sastanka, precizirao da je izvoz Srbije u BiH 1,084 milijardi evra, dok je uvoz 472 miliona evra.

"Verujemo da za dve, možda i godinu, možemo  do dve milijarde evra. To govori koliko smo važni jedni drugima i koliko možemo zajedno da uradimo", rekao je predsednik Vučić i preneo da je sagovornika obavestio o svemu što se događa u vezi sa Kosovom i Metohijom i da mu je zahvalio za reakciju povodom uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Čini mi se racionalno i civilizovano reagovanje na anticivilizacijske mere, iako do sada nije urodilo plodom da ih Priština povuče, ali jeste da čitava Evropa, Rusija, Kina, SAD budu saglasne da te mere moraju da budu povučene, jer su protivpravne i štetne po regionalnu stabilnost", istakao je predsednik Srbije. On je naglasio da je ovo bila jedna od najboljih godina u savremenoj istoriji po pitanju ekonomskih pokazatelja - smanjenju javnog duga i nezaposlenosti, rastu BDP-a.

Predsednik Vučić je rekao da je zamolio predsedavajućeg Predsedništva BiH Dodika za podršku i ponovio da će Srbija činiti sve da očuva mir i stabilnost. On je najavio da će Srbija nastaviti da izdvaja pomoć i daje podršku Republici Srpskoj, i da će ta pomoć biti sve veća.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da postoje zastoji u konstituisanju vlasti na nivou Federacije BiH.

„Želimo što pre da implementiramo izborne rezultate na teritoriji cele Bosne i Hercegovine. Nama je važno da imamo najbolje moguće odnose sa Srbijom, koja se pokazala kao stabilan partner ne samo ekonomski, nego kada je reč o poštovanju Dejtonskog sporazuma“, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Predsednik Vučić  je predložio da se u spomen području Donja Gradina izgradi novi Memorijalni kompleks i muzej, kako bi deca sa ovih prostora mogla da uče o Jasenovcu i zlu koje se tu dogodilo.

"Ideja je da napravimo nešto što bi bio najveći zajednički spomenik, na teritoriji gde žive Srbi - da u Donjoj Gradini izgradimo novi Memorijalni kompleks i muzej, sa mogućnošću najboljih i najsnažnijih video zapisa iz vremena Drugog svestkog rata. Na taj način bi deca iz Srbije, BiH, ali i iz Hrvatske mogla da uče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu, jer mi ne želimo da prihvatimo fabrikovanje činjenica i izmišljanje istina", istakao je predsednik Vučić.

Beograd, 22. decembar 2018. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).