Састанак са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком

Вести

22.12.2018. - 18:00

Састанак са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

Председник Вучић је, у обраћању медијима, након састанка, прецизирао да је извоз Србије у БиХ 1,084 милијарди евра, док је увоз 472 милиона евра.

"Верујемо да за две, можда и годину, можемо  до две милијарде евра. То говори колико смо важни једни другима и колико можемо заједно да урадимо", рекао је председник Вучић и пренео да је саговорника обавестио о свему што се догађа у вези са Косовом и Метохијом и да му је захвалио за реакцију поводом увођења такси Приштине на робу из централне Србије и БиХ.

"Чини ми се рационално и цивилизовано реаговање на антицивилизацијске мере, иако до сада није уродило плодом да их Приштина повуче, али јесте да читава Европа, Русија, Кина, САД буду сагласне да те мере морају да буду повучене, јер су противправне и штетне по регионалну стабилност", истакао је председник Србије. Он је нагласио да је ово била једна од најбољих година у савременој историји по питању економских показатеља - смањењу јавног дуга и незапослености, расту БДП-а.

Председник Вучић је рекао да је замолио председавајућег Председништва БиХ Додика за подршку и поновио да ће Србија чинити све да очува мир и стабилност. Он је најавио да ће Србија наставити да издваја помоћ и даје подршку Републици Српској, и да ће та помоћ бити све већа.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да постоје застоји у конституисању власти на нивоу Федерације БиХ.

„Желимо што пре да имплементирамо изборне резултате на територији целе Босне и Херцеговине. Нама је важно да имамо најбоље могуће односе са Србијом, која се показала као стабилан партнер не само економски, него када је реч о поштовању Дејтонског споразума“, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Председник Вучић  је предложио да се у спомен подручју Доња Градина изгради нови Меморијални комплекс и музеј, како би деца са ових простора могла да уче о Јасеновцу и злу које се ту догодило.

"Идеја је да направимо нешто што би био највећи заједнички споменик, на територији где живе Срби - да у Доњој Градини изградимо нови Меморијални комплекс и музеј, са могућношћу најбољих и најснажнијих видео записа из времена Другог свестког рата. На тај начин би деца из Србије, БиХ, али и из Хрватске могла да уче какво се зло догодило у Јасеновцу, јер ми не желимо да прихватимо фабриковање чињеница и измишљање истина", истакао је председник Вучић.

Београд, 22. децембар 2018. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).