izrael_velika.jpg

Vesti

26.07.2018. - 23:03

Sastanak sa predsednikom Države Izrael

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbija, predsednika Države Izrael Ruvena Rivlina, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Predsednik Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, a odnosi između srpskog i jevrejskog naroda još bolji.

„Srbi i Jevreji su zajednički prošli kroz mnogo muka i stradanja, tokom Prvog i Drugog svetskog rata posebno. Uvek smo znali da poštujemo jedni druge i žrtve oba naroda. Gotovo da ne postoji antisemitizam u Srbiji i nikada neće postojati fašizam, neonacizam i neofašizam. To možete da vidite u svim gradovima Srbije, na licima ljudi, na našim ulicama“, rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija ima veliki interes da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima. On je zahvalio predsedniku Rivlinu što Država Izrael nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i istakao da će Srbija uvek podržavati postojanje i opstanak Države Izrael i gajiti prijateljske odnose prema izraelskom narodu.

Sastanak sa predsednikom Države Izrael

Foto Tanjug, Zoran Žestić

Predsednik Vučić je izjavio da je sa predsednikom Rivlinom razgovarao o konkretnim bilateralnim odnosima i dodao da očekuje da će se oni popraviti kroz veću trgovinsku razmenu. On je podsetio da u Srbiji postoji veliki broj izraelskih kompanija, ali da želimo još više investitora iz te zemlje.

Predsednik Države Izrael Ruven Rivlin je rekao da odnosi Izraela i Srbije gledaju budućnost, ali da istorija ne sme i ne može biti zaboravljena.

„I jedni i drugi smo se suočavali, a i dalje se borimo, sa potrebom da zaštitimo našu nezavisnost od onih koji su veći nego što smo mi sami. Prošle godine obeležili smo 25 godina diplomatskih odnosa, ali naše prijateljstvo seže mnogo dalje“, rekao je predsednik Rivlin i dodao da je ponosan što je prvi predsednik Države Izrael koji je posetio Srbiju.

"Ponosni smo na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji. Naša je želja da budemo pravi partner onima koji žele zajedno da napreduju. Bio bih zadovoljan da vidim kako jačamo saradnju. Složili smo se da se oformi zajednička ekonomska komisija i da potpišemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u što skorijoj budućnosti", naveo je predsednik Rivlin i istakao da je jevrejska zajednica u Srbiji, iako mala, živa i da predstavlja most između dva naroda.

Predsednici Srbije i Izraela otkrili su večeras u Zemunu tablu sa imenom Teodora Hercla, austrougarskog novinara i pisca, poreklom iz Zemuna,  koji je ušao u istoriju kao otac ideje moderne izraelske države. Tom svečanom ceremonijom, jedna ulica u Zemunu zvanično je dobila ime po Herclu.

Beograd, 26. jul 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).