izrael_velika.jpg

Вести

26.07.2018. - 23:03

Састанак са председником Државе Израел

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас, испред Палате Србија, председника Државе Израел Рувена Ривлина, који борави у званичној посети нашој земљи.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре, истакао да су односи две земље традиционално добри, а односи између српског и јеврејског народа још бољи.

„Срби и Јевреји су заједнички прошли кроз много мука и страдања, током Првог и Другог светског рата посебно. Увек смо знали да поштујемо једни друге и жртве оба народа. Готово да не постоји антисемитизам у Србији и никада неће постојати фашизам, неонацизам и неофашизам. То можете да видите у свим градовима Србије, на лицима људи, на нашим улицама“, рекао је председник Вучић и додао да Србија има велики интерес да са Израелом развија свестрану сарадњу у свим областима. Он је захвалио председнику Ривлину што Држава Израел није признала једнострано проглашену независност Косова и истакао да ће Србија увек подржавати постојање и опстанак Државе Израел и гајити пријатељске односе према израелском народу.

Састанак са председником Државе Израел

Фото Танјуг, Зоран Жестић

Председник Вучић је изјавио да је са председником Ривлином разговарао о конкретним билатералним односима и додао да очекује да ће се они поправити кроз већу трговинску размену. Он је подсетио да у Србији постоји велики број израелских компанија, али да желимо још више инвеститора из те земље.

Председник Државе Израел Рувен Ривлин је рекао да односи Израела и Србије гледају будућност, али да историја не сме и не може бити заборављена.

„И једни и други смо се суочавали, а и даље се боримо, са потребом да заштитимо нашу независност од оних који су већи него што смо ми сами. Прошле године обележили смо 25 година дипломатских односа, али наше пријатељство сеже много даље“, рекао је председник Ривлин и додао да је поносан што је први председник Државе Израел који је посетио Србију.

"Поносни смо на велики број израелских инвестиција у Србији. Наша је жеља да будемо прави партнер онима који желе заједно да напредују. Био бих задовољан да видим како јачамо сарадњу. Сложили смо се да се оформи заједничка економска комисија и да потпишемо споразум о избегавању двоструког опорезивања у што скоријој будућности", навео је председник Ривлин и истакао да је јеврејска заједница у Србији, иако мала, жива и да представља мост између два народа.

Председници Србије и Израела открили су вечерас у Земуну таблу са именом Теодора Херцла, аустроугарског новинара и писца, пореклом из Земуна,  који је ушао у историју као отац идеје модерне израелске државе. Том свечаном церемонијом, једна улица у Земуну званично је добила име по Херцлу.

Београд, 26. јул 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).