tan2018-1-31_152422131_9.jpg

Vesti

31.01.2018. - 15:18

Sastanak sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem. Glavna tema razgovora je bila proces evrointegracija Srbije i reforme koje Srbija u tom cilju sprovodi.

Predsednik Vučić je zahvalio gospodinu Tajaniju na poštovanju Srbije i srpskog naroda i što je dobro upoznao i Srbiju i Zapadni Balkan.
 
"Da je Evropska unija imala više takvih ljudi, koji na taj način poštuju srpski narod, uveren sam da bismo i mi bili mnogo vredniji i imali bolje rezultate", rekao je predsednik Vučić na pres konferenciji nakon susreta i razgovora sa Tajanijem.
 
Predsednik je istakao da je lično počastvovan zbog posete Tajanija, "čoveka koji na svakom mestu pokazuje izuzetno znanje ne samo o Srbiji, već i o Zapadnom Balkanu i uopšte Balkanu".
 
„Hvala i za podršku Srbiji na njenom putu ka EU, dodao je predsednik Vučić. "Visoko cenimo činjenicu da EP, kao direktno izabrano zakonodavno telo koje predstavlja 400 miliona ljudi, prepoznaje važnost proširenja EU na Zapadni Balkan", istakao je predsednik Vučić.
 
On je naveo da je Srbija od 2012. do 2017. godine uvećala trgovinsku razmenu sa EU za 47 odsto, dok je izvoz Srbije u Uniju uvećan za 80 odsto, sa 5,1 na 9,2 milijarde evra. „To pokazuje koliko nam je značajan i apsolutno dominanatan partner EU u tom pogledu“, naznačio je predsednik Srbije. „Pokrivenost uvoza izvozom porasla je sa 58 na 83,2 odsto u odnosu na zemlje EU. Srbija je po tom pitanju napravila dobar posao", rekao je predsednik Vučić i dodao da je zahvalan na činjenici da sve više biznismena dolazi iz EU, da žele da ulažu u Srbiju i da rade sa Srbijom.
 
Predsednik je rekao da je sa Tajanijem razgovarao i o budućem napretku u oblasti vladavine prava, kao i regionalnoj stabilnosti i miru, što je jedno od ključnih pitanja za njega kao predsednika i za celu Srbiju.
 
Predsednik Vučić je naveo da je tokom razgovora bilo reči i o stravičnom zločinu, ubistvu Olivera Ivanovića i ponovio da Srbija zahteva da istraga bude snažnija, a da ubice i nalogodavci budu privedeni pravdi.
 
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da je moguće da Srbija i Crna Gora budu članice EU i pre 2025. godine. On je dodao da je optimističan po pitanju otvaranja novih poglavlja i zatvaranja nekih koja su već otvorena.
 
Tajani je najavio da će Žan Klod Junker i Donald Tusk, predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, posetiti Srbiju i da će poručiti da je Srbija važna, kao što je važno da EU bude važna Srbiji.
„Srbija je vodeći kandidat za članstvo u EU zahvaljujući svojim postignućima“, rekao je Tajani i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na angažovanju.
 
"Danas sam posle sastanaka optimističniji nego juče, zbog snažnog angažmana predsednika Vučića i Vlade Srbije. To je poruka za investitore koja odlazi iz Beograda u Evropu", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Tajani.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).