tan2018-1-31_152422131_9.jpg

Вести

31.01.2018. - 15:18

Састанак са председником Европског парламента Антонијем Тајанијем

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са председником Европског парламента Антонијем Тајанијем. Главна тема разговора је била процес евроинтеграција Србије и реформе које Србија у том циљу спроводи.

Председник Вучић је захвалио господину Тајанију на поштовању Србије и српског народа и што је добро упознао и Србију и Западни Балкан.
 
"Да је Европска унија имала више таквих људи, који на тај начин поштују српски народ, уверен сам да бисмо и ми били много вреднији и имали боље резултате", рекао је председник Вучић на прес конференцији након сусрета и разговора са Тајанијем.
 
Председник је истакао да је лично почаствован због посете Тајанија, "човека који на сваком месту показује изузетно знање не само о Србији, већ и о Западном Балкану и уопште Балкану".
 
„Хвала и за подршку Србији на њеном путу ка ЕУ, додао је председник Вучић. "Високо ценимо чињеницу да ЕП, као директно изабрано законодавно тело које представља 400 милиона људи, препознаје важност проширења ЕУ на Западни Балкан", истакао је председник Вучић.
 
Он је навео да је Србија од 2012. до 2017. године увећала трговинску размену са ЕУ за 47 одсто, док је извоз Србије у Унију увећан за 80 одсто, са 5,1 на 9,2 милијарде евра. „То показује колико нам је значајан и апсолутно доминанатан партнер ЕУ у том погледу“, назначио је председник Србије. „Покривеност увоза извозом порасла је са 58 на 83,2 одсто у односу на земље ЕУ. Србија је по том питању направила добар посао", рекао је председник Вучић и додао да је захвалан на чињеници да све више бизнисмена долази из ЕУ, да желе да улажу у Србију и да раде са Србијом.
 
Председник је рекао да је са Тајанијем разговарао и о будућем напретку у области владавине права, као и регионалној стабилности и миру, што је једно од кључних питања за њега као председника и за целу Србију.
 
Председник Вучић је навео да је током разговора било речи и о стравичном злочину, убиству Оливера Ивановића и поновио да Србија захтева да истрага буде снажнија, а да убице и налогодавци буду приведени правди.
 
Председник Европског парламента Антонио Тајани изјавио је данас да је могуће да Србија и Црна Гора буду чланице ЕУ и пре 2025. године. Он је додао да је оптимистичан по питању отварања нових поглавља и затварања неких која су већ отворена.
 
Тајани је најавио да ће Жан Клод Јункер и Доналд Туск, председници Европске комисије и Европског савета, посетити Србију и да ће поручити да је Србија важна, као што је важно да ЕУ буде важна Србији.
„Србија је водећи кандидат за чланство у ЕУ захваљујући својим постигнућима“, рекао је Тајани и захвалио председнику Александру Вучићу и Влади Србије на ангажовању.
 
"Данас сам после састанака оптимистичнији него јуче, због снажног ангажмана председника Вучића и Владе Србије. То је порука за инвеститоре која одлази из Београда у Европу", рекао је председник Европског парламента Тајани.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).