pahor_velika.jpg

Vesti

28.01.2019. - 21:01

Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti našoj zemlji.

„Ovo je treća poseta predsednika Pahora Srbiji u proteklih deset godina. Sve to govori o dobroj dinamici i razvoju odnosa Srbije i Slovenije. Doživljavamo ih kao dobre, ali verujem da oni mogu da budu još bolji“, rekao je predsednik Vučić, nakon sastanka, i dodao da se razgovaralo i o regionalnim političkim pitanjima.

Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

"Cenimo ulogu Pahora u regionalnim pitanjima. Zahvalan sam mu na ličnom angažovanju u procesu Brdo–Brioni, smatramo da doprinosi stabilizaciji prilika u regionu i verujem da će susret u Tirani biti od velikog značaja za ceo region. Pričali smo i o evropskom putu Srbije, imamo u tome pomoć slovenačkih eksperata. Želimo da se taj put ubrza, ali je u svemu ključan odnos Beograda i Prištine", naveo je predsednik Vučić i istakao da ćemo imati podršku Slovenije kada se rešenje pronađe.

"Istovremeno, želimo da glas Slovenije bude još snažniji u EU. Uvereni smo da može da dovede do daljeg razumevanja potreba građana Srbije. Sve što možemo da uradimo u jačanju ekonomskih i kulturnih veza, sporta, obrazovanja, Srbija je u potpunosti spremna da to učini", naglasio je  predsednik Vučić.

Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Foto Tanjug, Dragan Kujundžić

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor rekao je da su, kada je pre deset godina prvi put posetio Beograd, odnosi Slovenije i Srbije bili zamršeni, ali da su sada, uz veliku toleranciju sa obe strane, napravljeni odlučujući koraci koji su doveli do iskrenog prijateljstva.

„Pre deset godina, imali smo pola milijarde evra trgovinske razmene, a danas je trend rasta od sedam odsto, a obim razmene je povećan na 1,3 milijarde  evra. Ekonomska saradnja dobro napreduje, a razvoj ekonomskih i kulturnih odnosa jako je važan za bilateralne odnose. Moja poseta Beogradu namenjena je učvršćivanju poverenja između dve zemlje“, naglasio je predsednik Republike Slovenije i dodao da je pre deset godina, kada je govorio o Srbiji u Evropskom savetu, rekao da nakon što je Hrvatska ušla u Uniju i Srbija mora da postane njena članica.

Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

"Kao tvoj prijatelj, i prijatelj Srbije, želim da kažem da podržavam dijalog Beograda i Prištine jer on nema alternativu. Ne znam kad i kako će se završiti,to zavisi od bilateralnih razgovora i pregovora dve strane, ali ono što može Slovenija, kao prijatelj sa svima u regionu, da pomogne, ja sam ponudio iskrenu podršku", rekao je predsednik Borut Pahor obraćajući se predsedniku Vučiću. On je istakao da uređenje pitanja u regionu u velikoj meri zavisi od nas samih, ali da postoje dva puta.

"Jedan je da se pouzdamo u to da će velike sile da urede ta pitanja, ali mislim da u velikoj meri zavisi od nas, kako ćemo mi da rešimo bilateralna i multilateralna pitanja na ovom prostoru, kako bismo osigurali našim ljudima bezbednost", naveo je predsednik Slovenije i dodao da je razmišljanje o korekciji granica, kao moguće rešenje za Kosovo i Metohiju, vrlo hrabro i da ga on ne bi odbacio, ali da bi bio oprezan jer takvo razmišljanje traži mnogo mudrosti, zahteva veliku privrženost mirnom rešavanju konflikata, kao i veliko poverenje drugih država koje su važne za uspeh dogovora.

"Taj proces, u prvom redu, mora da bude vrlo tolerantan i predvidljiv i ne sme da donese kolateralnu štetu za druge države u regionu", zaključio je predsednik Pahor.

Beograd, 28. januar 2019. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).