pahor_velika.jpg

Вести

28.01.2019. - 21:01

Састанак са председником Републике Словеније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Словеније Борутом Пахором, који борави у званичној дводневној посети нашој земљи.

„Ово је трећа посета председника Пахора Србији у протеклих десет година. Све то говори о доброј динамици и развоју односа Србије и Словеније. Доживљавамо их као добре, али верујем да они могу да буду још бољи“, рекао је председник Вучић, након састанка, и додао да се разговарало и о регионалним политичким питањима.

Састанак са председником Републике Словеније

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

"Ценимо улогу Пахора у регионалним питањима. Захвалан сам му на личном ангажовању у процесу Брдо–Бриони, сматрамо да доприноси стабилизацији прилика у региону и верујем да ће сусрет у Тирани бити од великог значаја за цео регион. Причали смо и о европском путу Србије, имамо у томе помоћ словеначких експерата. Желимо да се тај пут убрза, али је у свему кључан однос Београда и Приштине", навео је председник Вучић и истакао да ћемо имати подршку Словеније када се решење пронађе.

"Истовремено, желимо да глас Словеније буде још снажнији у ЕУ. Уверени смо да може да доведе до даљег разумевања потреба грађана Србије. Све што можемо да урадимо у јачању економских и културних веза, спорта, образовања, Србија је у потпуности спремна да то учини", нагласио је  председник Вучић.

Састанак са председником Републике Словеније

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

Председник Републике Словеније Борут Пахор рекао је да су, када је пре десет година први пут посетио Београд, односи Словеније и Србије били замршени, али да су сада, уз велику толеранцију са обе стране, направљени одлучујући кораци који су довели до искреног пријатељства.

„Пре десет година, имали смо пола милијарде евра трговинске размене, а данас је тренд раста од седам одсто, а обим размене је повећан на 1,3 милијарде  евра. Економска сарадња добро напредује, а развој економских и културних односа јако је важан за билатералне односе. Моја посета Београду намењена је учвршћивању поверења између две земље“, нагласио је председник Републике Словеније и додао да је пре десет година, када је говорио о Србији у Европском савету, рекао да након што је Хрватска ушла у Унију и Србија мора да постане њена чланица.

Састанак са председником Републике Словеније

Фото Танјуг, Димитрије Голл

"Као твој пријатељ, и пријатељ Србије, желим да кажем да подржавам дијалог Београда и Приштине јер он нема алтернативу. Не знам кад и како ће се завршити,то зависи од билатералних разговора и преговора две стране, али оно што може Словенија, као пријатељ са свима у региону, да помогне, ја сам понудио искрену подршку", рекао је председник Борут Пахор обраћајући се председнику Вучићу. Он је истакао да уређење питања у региону у великој мери зависи од нас самих, али да постоје два пута.

"Један је да се поуздамо у то да ће велике силе да уреде та питања, али мислим да у великој мери зависи од нас, како ћемо ми да решимо билатерална и мултилатерална питања на овом простору, како бисмо осигурали нашим људима безбедност", навео је председник Словеније и додао да је размишљање о корекцији граница, као могуће решење за Косово и Метохију, врло храбро и да га он не би одбацио, али да би био опрезан јер такво размишљање тражи много мудрости, захтева велику приврженост мирном решавању конфликата, као и велико поверење других држава које су важне за успех договора.

"Тај процес, у првом реду, мора да буде врло толерантан и предвидљив и не сме да донесе колатералну штету за друге државе у региону", закључио је председник Пахор.

Београд, 28. јануар 2019. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).