Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Vesti

28.11.2021. - 15:35

Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije i svim temama koje su od interesa za dve zemlje.

Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić izjavio je posle sastanka da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou i puni poverenja i uvažavanja. 
 
"I ovaj susret je potvrda sadržajnog, intenzivnog političkog dijaloga. Mislimo da imamo veoma dobre odnose sa Slovenijom, a kao jedan od primera toga je podatak da je pre 10 godina trgovinska razmena iznosila 572 miliona evra, a sada iznosi milijardu i 200 miliona. Naravno da ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će i trgovinska razmena da raste", rekao je predsednik Vučić i dodao da očekuje da se u narednom periodu odredi datum zajedničke šeste sednice dve Vlade. On je istakao da su glavne teme razgovora, uz evropske integracije, bile regionalna stabilnost, problemi u regionu, situacija na Kosovu i Metohiji, dijalog u Briselu i očuvanje mira i stabilnosti. 
 
Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo“, naglasio  predsednik Vučić i dodao da je slovenački predsednik osoba poznata po tome što podržava evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako i Srbije. On je naveo da je upoznao predsednika Pahora sa elementima inicijative Otvoreni Balkan i sa dobrim posledicama koje ta inicijativa donosi za zemlje učesnice. 
 
Predsednik Vučić je podsetio da je Slovenija sedma zemlja po broju vojnika koje ima u sastavu Kfor-a, a da Srbija želi još bližu saradnju sa međunarodnom vojnom misijom na Kosovu i Metohiji, koja ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira. 
 
„Naša saradnja i dobra komunikacija od vitalnog je interesa za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji. Jedan deo slovenačkog  kontingenta učestvuje u čuvanju manastira Visoki Dečani što je od posebnog značaja za nas“, zaključio je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa predsednikom Republike Slovenije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izjavio je da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu, a naročito u poslednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspešnim širenjem na Zapadni Balkan, što bi, kako je istakao, bilo odlučujuće za mir i bezbednost, kao i blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu. 
 
"Hvala predsedniku Vučiću za ovaj razgovor i za to što je spomenuo slovanačke vojnike na Kosovu i Metohiji. Sutra ću ih posetiti", rekao je predsednik Pahor i dodao da će se tokom posete KiM založiti da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom. On je istakao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine. 
 
„Slovenija je veliki zagovornik tog dijlaoga i još uvek ga podržava. Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali, da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu", poručio je slovenački predsednik i naglasio da zastoj u dijalogu ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu ni EU. 
 
Beograd, 28. novembar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).