Састанак са председником Републике Словеније

Вести

28.11.2021. - 15:35

Састанак са председником Републике Словеније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Словеније Борутом Пахором, са којим је разговарао о ситуацији у региону, билатералним односима, европској перспективи Србије и свим темама које су од интереса за две земље.

Састанак са председником Републике Словеније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је после састанка да су односи две земље на веома високом нивоу и пуни поверења и уважавања. 
 
"И овај сусрет је потврда садржајног, интензивног политичког дијалога. Мислимо да имамо веома добре односе са Словенијом, а као један од примера тога је податак да је пре 10 година трговинска размена износила 572 милиона евра, а сада износи милијарду и 200 милиона. Наравно да има простора за још бољу и успешнију сарадњу и мислимо да ће и трговинска размена да расте", рекао је председник Вучић и додао да очекује да се у наредном периоду одреди датум заједничке шесте седнице две Владе. Он је истакао да су главне теме разговора, уз европске интеграције, биле регионална стабилност, проблеми у региону, ситуација на Kосову и Метохији, дијалог у Бриселу и очување мира и стабилности. 
 
Састанак са председником Републике Словеније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Истакао сам значај очувања мира, стабилности и сигурности за све људе у региону. Сваки разговор који водимо у региону, а и овај, може да буде камен у кући мира коју покушавамо да изградимо“, нагласио  председник Вучић и додао да је словеначки председник особа позната по томе што подржава европске интеграције Западног Балкана, а тако и Србије. Он је навео да је упознао председника Пахора са елементима иницијативе Отворени Балкан и са добрим последицама које та иницијатива доноси за земље учеснице. 
 
Председник Вучић је подсетио да је Словенија седма земља по броју војника које има у саставу Kфор-а, а да Србија жели још ближу сарадњу са међународном војном мисијом на Косову и Метохији, која има веома важну улогу у очувању мира. 
 
„Наша сарадња и добра комуникација од виталног је интереса за све становнике на Косову и Метохији. Један део словеначког  контингента учествује у чувању манастира Високи Дечани што је од посебног значаја за нас“, закључио је председник Вучић. 
 
Састанак са председником Републике Словеније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Словеније Борут Пахор изјавио је да је забринут због неких процеса и изјава које се могу чути на Западном Балкану, а нарочито у последње време, и поручио да ЕУ на њих може да одговори брзим и успешним ширењем на Западни Балкан, што би, како је истакао, било одлучујуће за мир и безбедност, као и благостање људи на Западном Балкану. 
 
"Хвала председнику Вучићу за овај разговор и за то што је споменуо слованачке војнике на Kосову и Метохији. Сутра ћу их посетити", рекао је председник Пахор и додао да ће се током посете KиМ заложити да се имплементира све што је договорено Бриселским споразумом. Он је истакао да је забринут и због тога што је застао дијалог између Београда и Приштине. 
 
„Словенија је велики заговорник тог дијлаога и још увек га подржава. Треба наставити преговоре како би се односи регулисали, да не би угрозили мир, безбедност и сарадњу у региону", поручио је словеначки председник и нагласио да застој у дијалогу не користи ни Србији нити Kосову, као ни региону ни ЕУ. 
 
Београд, 28. новембар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).