Sastanak sa predsednikom Republike Srpske

Vesti

15.07.2018. - 15:37

Sastanak sa predsednikom Republike Srpske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić   sastao se danas  sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom  sa kojim je imao sadržajne razgovore o svim oblicima saradnje, a pre svega o infrastrukturnim pitanjima.

Predsednik Vučić je u obraćanju medijima, nakon razgovora, izrazio  nadu da ćemo  uspeti da sačuvamo mir i  stabilnost,  i da će svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, budućnost biti mir, a ne sukobi i ratovi.

"Završavamo planove izgradnje auto-puta, povezivanje Beograd–Zagreb, do mosta na Rači, i rekli smo da zajedničke stručne službe dogovore gde će biti izgrađen most, a Srbija ima dovoljno novca da izgradi put do njega. Smatramo da će koštati 100 miliona evra. Mi u nivou od dve godine pokrivamo te troškove iz budžeta", rekao je predsednik Vučić i istakao  da Srbija hoće što pre da poveže svoju teritoriju sa teritorijom Republike Srpske  i BiH.

"Mislimo da je to važno, kao i da su u prethodnom periodu zapostavljene putne komunikacije između Beograda i Banjaluke, Beograda i Sarajeva, ali i neki drugi putni pravci, kao prema Temišvaru i Bukureštu. Naše je da ubrzamo i napravimo sve što možemo da ljudi te puteve dobiju, jer kada dođu putevi, dolaze i investitori, a time i bolji život", objasnio je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić  je izjavio da se mi ponosimo istorijom, učešćem i pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu, te podvukao da su ogromne žrtve koje je podneo naš narod, zapadno od Drine i u Srbiji , i  da je malo naroda koji,  proporcionalno broju stanovnika,  mogu da se diče takvom hrabrošću, borbenošću, ponositim stavom i željom da pobede one koji su želeli da vladaju svetom, namećući svoju volju.  On je istakao da iz prošlosti treba da izvučemo pouke, da slavimo ono što je dobro, a kritikujemo ono što je loše.

"Čuvaćemo mir gotovo po svaku cenu, ali nikada nikome nećemo dozvoliti novi pogrom srpskog stanovništa, i kada to kažem, znam koliko sam ozbiljne reči izgovorio", podvukao je predsednik Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad  Dodik je rekao da je Republika Srpska opredeljena za mir, ali i da neće dozvoliti napade.

"Mi ne želimo da ugrožavamo mir, mi želimo samo da ojačamo naše veze. Jasna nam je pozicija Srbije oko Dejtonskog sporazuma i podrške celovitosti BiH i u tom pogledu mi vidimo korektan pristup Srbije koji nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštovanja Dejtonskog sporazuma", rekao je predsednik Dodik. On je zahvalio predsedniku  Vučiću na pažnji koju pruža projektima u Republici Srpskoj, u kojoj je, zahvaljujući pomoći Srbije,   urađeno dosta –  u vrtićima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, komunalnim  projektima.

"Najznačajniji projekat koji želimo da rešimo je put Banjaluka–Beograd,  i na tome radimo. Drago mi je da se napreduje na tom planu. Ostalo je da se dogovori tačka na Savi ili Drini i da u tom pogledu operativno nastavimo  da radimo. Kada je u pitanju auto-put od Sarajeva mi i dalje ostajemo privrženi pravcu Višegrad–Istočno Sarajevo", naveo je predsednik Dodik.

Beograd, 15. jul 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).