Састанак са председником Републике Српске

Вести

15.07.2018. - 15:37

Састанак са председником Републике Српске

Председник Републике Србије Александар Вучић   састао се данас  са председником Републике Српске Милорадом Додиком  са којим је имао садржајне разговоре о свим облицима сарадње, а пре свега о инфраструктурним питањима.

Председник Вучић је у обраћању медијима, након разговора, изразио  наду да ћемо  успети да сачувамо мир и  стабилност,  и да ће свим грађанима, без обзира на националну припадност, будућност бити мир, а не сукоби и ратови.

"Завршавамо планове изградње ауто-пута, повезивање Београд–Загреб, до моста на Рачи, и рекли смо да заједничке стручне службе договоре где ће бити изграђен мост, а Србија има довољно новца да изгради пут до њега. Сматрамо да ће коштати 100 милиона евра. Ми у нивоу од две године покривамо те трошкове из буџета", рекао је председник Вучић и истакао  да Србија хоће што пре да повеже своју територију са територијом Републике Српске  и БиХ.

"Мислимо да је то важно, као и да су у претходном периоду запостављене путне комуникације између Београда и Бањалуке, Београда и Сарајева, али и неки други путни правци, као према Темишвару и Букурешту. Наше је да убрзамо и направимо све што можемо да људи те путеве добију, јер када дођу путеви, долазе и инвеститори, а тиме и бољи живот", објаснио је председник Србије.

Председник Вучић  је изјавио да се ми поносимо историјом, учешћем и победама у Првом и Другом светском рату, те подвукао да су огромне жртве које је поднео наш народ, западно од Дрине и у Србији , и  да је мало народа који,  пропорционално броју становника,  могу да се диче таквом храброшћу, борбеношћу, поноситим ставом и жељом да победе оне који су желели да владају светом, намећући своју вољу.  Он је истакао да из прошлости треба да извучемо поуке, да славимо оно што је добро, а критикујемо оно што је лоше.

"Чуваћемо мир готово по сваку цену, али никада никоме нећемо дозволити нови погром српског становништа, и када то кажем, знам колико сам озбиљне речи изговорио", подвукао је председник Србије.

Председник Републике Српске Милорад  Додик је рекао да је Република Српска опредељена за мир, али и да неће дозволити нападе.

"Ми не желимо да угрожавамо мир, ми желимо само да ојачамо наше везе. Јасна нам је позиција Србије око Дејтонског споразума и подршке целовитости БиХ и у том погледу ми видимо коректан приступ Србије који нам олакшава да можемо да водимо наше политике на начин поштовања Дејтонског споразума", рекао је председник Додик. Он је захвалио председнику  Вучићу на пажњи коју пружа пројектима у Републици Српској, у којој је, захваљујући помоћи Србије,   урађено доста –  у вртићима, Српској православној цркви, комуналним  пројектима.

"Најзначајнији пројекат који желимо да решимо је пут Бањалука–Београд,  и на томе радимо. Драго ми је да се напредује на том плану. Остало је да се договори тачка на Сави или Дрини и да у том погледу оперативно наставимо  да радимо. Када је у питању ауто-пут од Сарајева ми и даље остајемо привржени правцу Вишеград–Источно Сарајево", навео је председник Додик.

Београд, 15. јул 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).