konte-velika.jpg

Vesti

06.03.2019. - 21:38

Sastanak sa predsednikom Saveta ministara Republike Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Saveta ministara Republike Italije Đuzepeom Konteom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka, rekao da je veoma počastvovan što ima za gosta premijera Italije, jer su srpski i italijanski narod kroz istoriju imali samo najbolje odnose.
 
"Iza nas je 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i 10 godina strateškog partnerstva", naveo je predsednik Vučić i zahvalio premijeru Konteu na podršci Srbiji na njenom evropskom putu.
 
„Konte je izgovorio jednu rečenicu zbog koje nisam mogao da sakrijem neku vrstu radosti i zadovoljstva. Rekao je da će Italija biti dobar i iskren ambasador Srbije na njenom evropskom putu“, preneo je predsednik Vučić i dodao da su, u uslovima kada dobijamo različite signale iz EU, takve reči prijatelja i snažne zemlje od izuzetnog značaja. On je istakao  da su na sastanku analizirali saradnju na svim nivoima i da svake godine raste trgovinska razmena, koja je premašila 4,32 miliona evra.
 
"To govori o dobrim, iskrenim i istinski prijateljskim odnosima", rekao je predsednik Vučić navodeći da više od 400 italijanskih kompanija posluje u našoj zemlji. On je naglasio da će Srbija podržavati politiku Italije, koja će tražiti rešenja za unapređenje života u Ervropi i saradnju na svim kontinentima.
 
„Cenimo sve što je Konte uradio u prethodnom periodu i smatramo da to doprinosi ugledu Italije u regionu i svetu. Sa radošću gledamo na snaženje italijanske države i njene moći“, izjavio je predsednik Vučić i naglasio da će Italija u Srbiji imati iskrenog prijatelja i saveznika. 
 
Sastanak sa predsednikom Saveta ministara Republike Italije

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
"Iako smo mali, najsnažniji smo i najveći na Zapadnom Balkanu, a prijatelji se ne mere po veličini teritorije, niti po broju stanovnika, već po tome koliko su srca spremni prijatelju da daju", poručio je predsednik Srbije.
 
Predsednik Vučić je preneo i da je upoznao italijanskog premijera sa stavovima Beograda o Kosovu, ali i o taksama koje je Priština protivpravno nametnula na proizvode iz centralne Srbije i BiH.
 
„Spremni smo za razgovore koji bi, možda, u budućnosti vodili nekom kompromisnom rešenju. Mnogo je puta još pred nama, ali je važno tragati za mirom i kompromisom, a ne razlozima za sukobe“, istakao je predsednik Vučić i dodao da Srbija neće ući u EU dok ne postigne sporazum o normalizaciji sa Albancima.
 
"Upravo zato sam, govoreći o Kosovu, rekao Konteu – tek u tom slučaju ne razumem poziciju Albanaca, koji ne samo da ne mogu da idu napred bez sporazuma, ne mogu da budu ni konsolidovana država. Niste država ako niste u UN, u Interpolu, ako nemate zastavu u Moskvi, Madridu, Buenos Airesu. Zato je važno da razgovaramo", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa predsednikom Saveta ministara Republike Italije

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
Predsednik Saveta ministara Republike Italije Đuzepe Konte je rekao da Italija u Srbiji i na Balkanu želi da podrži bezbednost, ali i ekonomski rast i socijalni razvoj. On je istakao da je ovo prva poseta nekog italijanskog premijera nakon 7 godina i da se u Srbiji oseća kao kod kuće.
 
"Želim da potvrdim da Srbija ima prioritet u očima Italije i da je važna za stabilnost i evropsku perspektivu čitavog regiona", naveo je italijanski premijer Konte i dodao da podržava  napore predsednika Vučića za postizanje kompromisa.
 
"Smatram da Priština treba da pokaže neophodan napor da obnovi pregovore da, takođe, povuče takse koje su prošlog novembra uveli. Mi se nadamo da će kompromis biti postignut", poručio je italijanski premijer Đuzepe Konte.
 
Beograd, 6.mart 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).