konte-velika.jpg

Вести

06.03.2019. - 21:38

Састанак са председником Савета министара Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Савета министара Републике Италије Ђузепеом Контеом, са којим је разговарао о европском путу Србије, ситуацији на Косову и Метохији и билатералним односима две земље.

Председник Вучић је, након састанка, рекао да је веома почаствован што има за госта премијера Италије, јер су српски и италијански народ кроз историју имали само најбоље односе.
 
"Иза нас је 140 година дипломатских односа две земље, као и 10 година стратешког партнерства", навео је председник Вучић и захвалио премијеру Контеу на подршци Србији на њеном европском путу.
 
„Конте је изговорио једну реченицу због које нисам могао да сакријем неку врсту радости и задовољства. Рекао је да ће Италија бити добар и искрен амбасадор Србије на њеном европском путу“, пренео је председник Вучић и додао да су, у условима када добијамо различите сигнале из ЕУ, такве речи пријатеља и снажне земље од изузетног значаја. Он је истакао  да су на састанку анализирали сарадњу на свим нивоима и да сваке године расте трговинска размена, која је премашила 4,32 милиона евра.
 
"То говори о добрим, искреним и истински пријатељским односима", рекао је председник Вучић наводећи да више од 400 италијанских компанија послује у нашој земљи. Он је нагласио да ће Србија подржавати политику Италије, која ће тражити решења за унапређење живота у Ервропи и сарадњу на свим континентима.
 
„Ценимо све што је Конте урадио у претходном периоду и сматрамо да то доприноси угледу Италије у региону и свету. Са радошћу гледамо на снажење италијанске државе и њене моћи“, изјавио је председник Вучић и нагласио да ће Италија у Србији имати искреног пријатеља и савезника. 
 
Састанак са председником Савета министара Републике Италије

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
"Иако смо мали, најснажнији смо и највећи на Западном Балкану, а пријатељи се не мере по величини територије, нити по броју становника, већ по томе колико су срца спремни пријатељу да дају", поручио је председник Србије.
 
Председник Вучић је пренео и да је упознао италијанског премијера са ставовима Београда о Косову, али и о таксама које је Приштина противправно наметнула на производе из централне Србије и БиХ.
 
„Спремни смо за разговоре који би, можда, у будућности водили неком компромисном решењу. Много је пута још пред нама, али је важно трагати за миром и компромисом, а не разлозима за сукобе“, истакао је председник Вучић и додао да Србија неће ући у ЕУ док не постигне споразум о нормализацији са Албанцима.
 
"Управо зато сам, говорећи о Косову, рекао Контеу – тек у том случају не разумем позицију Албанаца, који не само да не могу да иду напред без споразума, не могу да буду ни консолидована држава. Нисте држава ако нисте у УН, у Интерполу, ако немате заставу у Москви, Мадриду, Буенос Аиресу. Зато је важно да разговарамо", закључио је председник Вучић. 
 
Састанак са председником Савета министара Републике Италије

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
Председник Савета министара Републике Италије Ђузепе Конте је рекао да Италија у Србији и на Балкану жели да подржи безбедност, али и економски раст и социјални развој. Он је истакао да је ово прва посета неког италијанског премијера након 7 година и да се у Србији осећа као код куће.
 
"Желим да потврдим да Србија има приоритет у очима Италије и да је важна за стабилност и европску перспективу читавог региона", навео је италијански премијер Конте и додао да подржава  напоре председника Вучића за постизање компромиса.
 
"Сматрам да Приштина треба да покаже неопходан напор да обнови преговоре да, такође, повуче таксе које су прошлог новембра увели. Ми се надамо да ће компромис бити постигнут", поручио је италијански премијер Ђузепе Конте.
 
Београд, 6.март 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).