austrijanac_velika.jpg

Vesti

17.10.2018. - 16:56

Sastanak sa predsednikom Savezne Republike Austrije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Savezne Republike Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Republici Srbiji.

Predsednik Vučić  je, nakon sastanka, na zajedničkog konferenciji za medije sa predsednikom  Van der Belenom rekao da Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja sa kojim imamo dobre odnose.

"Austrija je jedna od zemalja koja uvek podržava Srbiju na njenom evropskom putu. Mi smo Van der Belenu uvek zahvalni, Austrija je jedna od zemalja za koju možemo da kažemo da je u vrhu najznačajnijih investitora, oko 20.000 ljudi zapošljavaju. Od velikog značaja je činjenica da je 80 odsto austrijskih kompanija reinvestiralo u Srbiju", naveo  je predsednik Srbije i dodao da je  trgovinska razmena Srbije i Austrije drastično uvećana 2017. godine, a da će 2018. godine preći milijardu evra.

Predsednik Vučić je zamolio predsednika Austrije da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema.

"Prvi je što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN. Biće na političkim krilima i neće želeti kompromisno rešenje. Srbija neće podleći tom pritisku i doći ćemo u ćorsokak bez izlaza", podvukao je predsednik Vučić i objasnio da bi ulazak Kosova u Interpol doveo  i do povećanja broja poternica, odnosno poternica protiv  5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999. godine, a to bi stvorilo dodatne tenzije i sukobe.

Sastanak sa predsednikom Savezne Republike Austrije

Foto Tanjug, Zoran Žestić

Predsednik Vučić je izjavio da neke zemlje, koje su priznale Kosovo, prate svoju političku agendu i s tim u vezi se ponašaju.

"Moramo da razumemo da postoje različiti stavovi i, u skladu s tim, da iznalazimo različita rešenja", poručio je predsednik Vučić i podsetio  da Austrija i Srbija imaju različita viđenja, da se drugačije odnosimo prema nezavisnosti Kosova.

"Ti stavovi su različiti već deset godina. Ništa se u razulikama nije promenilo. Moramo to da razumemo. To su stvari oko kojih ćemo morati da donosimo neke odluke ukoliko budemo imali bilo šta ili o bilo čemu da odlučujemo. Bude li postojala mogućnost postizanja kompromisnog rešenja", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Savezne Republike Austrije  Aleksander van der Belen napomenuo je da su Srbija i Austrija prijateljske države i  da su odnosi dve zemlje duboki i dobri.

"Očigledno je da Austrija podržava put Srbije u EU, svim srcem", naglasio je predsenik  Van der Belen, ali i  podvukao da EU ne želi da više prima nove članice sa nerešenim bilateralnim, odnosno graničnim problemima.

"Molim za razumevanje da se otvorena bilateralna pitanja moraju rešiti pre članstva. To ne treba shvatiti tako da EU ima posebnu uzdržanost prema Srbiji. EU je imala dva puta loša iskustva koje ne želi i treći put da ponovi. Prvo je bio Kipar, a drugo spor između Slovenije i Hrvatske", objasnio je predsednik Savezne Republike Austrije . On je istakao da njegova zemlja sa zavišću gleda na ekonomske rezultate Srbije.

„Raduje me, i nije tajna da sa poštovanjem gledamo na napore koje su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije preduzeli,  posebno u sprovođenju ekonomskih reformi. Mi u Austriji sa zavišću gledamo na te uspehe. Srbija ima veću stopu rasta od nas, i brže je uspela da smanji javni dug", rekao je predsednik Van der Belen i podsetio da Austrija trenutno predsedava EU, te da mu je bilo važno da tokom predsedavanja dođe u posetu Srbiji i još jednom podvuče dobre odnose dve zemlje i podršku evropskom putu Srbije.

Beograd, 17. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).