austrijanac_velika.jpg

Вести

17.10.2018. - 16:56

Састанак са председником Савезне Републике Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Савезне Републике Аустрије Александером ван дер Беленом, који борави у званичној дводневној посети Републици Србији.

Председник Вучић  је, након састанка, на заједничког конференцији за медије са председником  Ван дер Беленом рекао да Аустрију доживљавамо као истинског пријатеља са којим имамо добре односе.

"Аустрија је једна од земаља која увек подржава Србију на њеном европском путу. Ми смо Ван дер Белену увек захвални, Аустрија је једна од земаља за коју можемо да кажемо да је у врху најзначајнијих инвеститора, око 20.000 људи запошљавају. Од великог значаја је чињеница да је 80 одсто аустријских компанија реинвестирало у Србију", навео  је председник Србије и додао да је  трговинска размена Србије и Аустрије драстично увећана 2017. године, а да ће 2018. године прећи милијарду евра.

Председник Вучић је замолио председника Аустрије да званични Беч буде уздржанији и покуша да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о Косову и Метохији, пре свега по питању евентуалног пријема Косова у Интерпол, јер би то значило отварање најмање два значајна проблема.

"Први је што Албанци више неће хтети ни о чему да разговарају, већ ће само чекати следећи корак, а то су ОЕБС и УН. Биће на политичким крилима и неће желети компромисно решење. Србија неће подлећи том притиску и доћи ћемо у ћорсокак без излаза", подвукао је председник Вучић и објаснио да би улазак Косова у Интерпол довео  и до повећања броја потерница, односно потерница против  5.000 Срба, учесника у сукобу 1999. године, а то би створило додатне тензије и сукобе.

Састанак са председником Савезне Републике Аустрије

Фото Танјуг, Зоран Жестић

Председник Вучић је изјавио да неке земље, које су признале Косово, прате своју политичку агенду и с тим у вези се понашају.

"Морамо да разумемо да постоје различити ставови и, у складу с тим, да изналазимо различита решења", поручио је председник Вучић и подсетио  да Аустрија и Србија имају различита виђења, да се другачије односимо према независности Косова.

"Ти ставови су различити већ десет година. Ништа се у разуликама није променило. Морамо то да разумемо. То су ствари око којих ћемо морати да доносимо неке одлуке уколико будемо имали било шта или о било чему да одлучујемо. Буде ли постојала могућност постизања компромисног решења", рекао је председник Вучић.

Председник Савезне Републике Аустрије  Александер ван дер Белен напоменуо је да су Србија и Аустрија пријатељске државе и  да су односи две земље дубоки и добри.

"Очигледно је да Аустрија подржава пут Србије у ЕУ, свим срцем", нагласио је предсеник  Ван дер Белен, али и  подвукао да ЕУ не жели да више прима нове чланице са нерешеним билатералним, односно граничним проблемима.

"Молим за разумевање да се отворена билатерална питања морају решити пре чланства. То не треба схватити тако да ЕУ има посебну уздржаност према Србији. ЕУ је имала два пута лоша искуства које не жели и трећи пут да понови. Прво је био Кипар, а друго спор између Словеније и Хрватске", објаснио је председник Савезне Републике Аустрије . Он је истакао да његова земља са завишћу гледа на економске резултате Србије.

„Радује ме, и није тајна да са поштовањем гледамо на напоре које су председник Александар Вучић и Влада Србије предузели,  посебно у спровођењу економских реформи. Ми у Аустрији са завишћу гледамо на те успехе. Србија има већу стопу раста од нас, и брже је успела да смањи јавни дуг", рекао је председник Ван дер Белен и подсетио да Аустрија тренутно председава ЕУ, те да му је било важно да током председавања дође у посету Србији и још једном подвуче добре односе две земље и подршку европском путу Србије.

Београд, 17. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).