ukrajinac_velika.jpg

Vesti

03.07.2018. - 22:45

Sastanak sa predsednikom Ukrajine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, uz najviše državne počasti, predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Predsednik  Vučić  je, nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, rekao da postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa dve zemlje i za jačanje političkog dijaloga.
 
"Srbija i Ukrajina nemaju otvorena pitanja, jedna drugu smatraju izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su među najsličnijim u slovenskoj grupi jezika", rekao je predsednik Vučić na konferenciji za medije, i poručio da onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.
 
"Smatramo da je važno da odgovorno radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava", rekao je predsednik Srbije i istakao da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanjem političkog dijaloga i jačanjem ekonomske saradnje.
 
Predsednik Vučić je naveo  da je tek od prošle godine, posle velikog pada, ostvarena viša trgovinska razmena sa Ukrajinom,  u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza. On je izrazio  uverenje da će u narednom periodu Srbija i Ukrajina moći da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, podsećajući da nije lako doći do dogovora.
 
"Uvereni smo da ćemo imati konstruktivan i prijateljski stav Ukrajine po pitanju našeg pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji", zaključio je predsednik Srbije.
 
Predsednik Ukrajine Porošenko je poručio da Ukrajina odlučno poštuje i uvažava teritorijalni integritet Srbije, da nije priznala Kosovo, te da rešenje za to pitanje treba naći putem kompromisa uz uvažavanje interesa Srbije.
 
"Mi u Kijevu ulažemo sve napore da se obnovi suverenitet zemlje na celoj teritoriji i računamo na podršku Srbije kada je reč o uvođenju mirovne misije uz nadzor UN. Uveren sam da sprovođenje sporazuma iz Minska nema aleternativu", naglasio je predsednik Porošenko i istakao da dve zemlje nemaju probleme u bilateralnim odnosima.
 
"Naš zajednički cilj je da ulazak u EU bude do 2025. godine. Želim da Srbija pobedi sve prepreke na tom putu. Isti taj cilj je i želja za ukrajinski narod. Važno je da učimo iz iskustava Srbije", rekao je predsednik Porošenko. 
 
Beograd, 03. jul 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).