ukrajinac_velika.jpg

Вести

03.07.2018. - 22:45

Састанак са председником Украјине

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас, уз највише државне почасти, председника Украјине Петра Порошенка.

Председник  Вучић  је, након састанка са украјинским колегом Петром Порошенком, рекао да постоји обострана жеља за унапређењем односа две земље и за јачање политичког дијалога.
 
"Србија и Украјина немају отворена питања, једна другу сматрају изразито пријатељским земљама. Наши језици су међу најсличнијим у словенској групи језика", рекао је председник Вучић на конференцији за медије, и поручио да онако како Украјина подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине.
 
"Сматрамо да је важно да одговорно радимо на унапређењу наших веза и пријатељстава", рекао је председник Србије и истакао да је присутна обострана жеља за унапређењем билатералних односа, јачањем политичког дијалога и јачањем економске сарадње.
 
Председник Вучић је навео  да је тек од прошле године, после великог пада, остварена виша трговинска размена са Украјином,  у висини од 357 милиона долара, уз скок нашег увоза и извоза. Он је изразио  уверење да ће у наредном периоду Србија и Украјина моћи да потпишу споразум о слободној трговини, подсећајући да није лако доћи до договора.
 
"Уверени смо да ћемо имати конструктиван и пријатељски став Украјине по питању нашег приступања Светској трговинској организацији", закључио је председник Србије.
 
Председник Украјине Порошенко је поручио да Украјина одлучно поштује и уважава територијални интегритет Србије, да није признала Косово, те да решење за то питање треба наћи путем компромиса уз уважавање интереса Србије.
 
"Ми у Кијеву улажемо све напоре да се обнови суверенитет земље на целој територији и рачунамо на подршку Србије када је реч о увођењу мировне мисије уз надзор УН. Уверен сам да спровођење споразума из Минска нема алетернативу", нагласио је председник Порошенко и истакао да две земље немају проблеме у билатералним односима.
 
"Наш заједнички циљ је да улазак у ЕУ буде до 2025. године. Желим да Србија победи све препреке на том путу. Исти тај циљ је и жеља за украјински народ. Важно је да учимо из искустава Србије", рекао је председник Порошенко. 
 
Београд, 03. јул 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).