cipras_velika.jpg

Vesti

21.12.2018. - 21:39

Sastanak sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Predsednik  Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Grčke Aleksisom Ciprasom, koji boravi u poseti našoj zemlji.

Predsednik Vučić rekao je, posle sastanka, da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose i da građani Srbije doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja u politici, ekonomiji i drugim važnim pitanjima. On je istakao da želi da se izgrađuju još bolji ekonomski i sveukupni odnosi i zahvalio je premijeru Ciprasu i Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na razumevanju pozicije Srbije, kada je reč o Kosovu i Metohiji.

"Mi smo u forumima EU imali podršku Grčke i izražavam zahvalnost za to", naveo je predsednik Vučić i dodao da mu je grčki premijer Aleksis Cipras, uz uveravanje da je podrška zvanične Atine našoj zemlji neupitna i nesporna, rekao da je važno da Srbija nastavi da traži rešenje  za kosovski čvor.

"A ja bih na to dodao – da tražimo rešenje, da ne bi loše rešenje zateklo nas“, rekao je predsednik Vučić i dodao da su u Srbiji uvek negativne reakcije i na pominjanje bilo kakvog sporazuma.

"Ali neću odustati od traženja kompromisa, a narod će odlučiti. Moje je da se borim za budućnost Srbije. Očuvanje mira je posao koji moram da obavim zbog budućih generacija", istakao je predsednik Vučić i naglasio da se danas nalazimo u  veoma teškoj situaciji, jer je teško dati racionalan odgovor na iracionalne poteze Prištine.

"Mi ćemo gledati da svom snagom čuvamo mir i stabilnost. To je naš posao", izjavio je predsednik Srbije i dodao da je sa grčkim premijerom razgovarao o svim važnim regionalnim pitanjima, te da bi za Srbiju bilo veoma važno da se dogovor Atine i Skoplja sprovede u delo.

"To bi značilo da Republika Severna Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke, a u regionalnom smislu to bi bilo dodatno približavanje Beograda i Atine. Znamo da to nije lako ni jednostavno", objasnio je predsednik  Vučić i naglasio da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari drugih država, već da je to put koji podržava.

Sastanak sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Foto Tanjug, Zoran Žestić

Predsednik Vučić je istakao da je prvi put posle više godina trgovinska razmena između Srbije i Grčke porasla za oko 9 odsto, a da se očekuje da će ove godine preći 500 miliona evra. On je naveo da će u narednih nekoliko nedelja biti potpuno završen južni krak Koridora 10 i da će vozači iz Grčke kroz celu Srbiju imati auto-put.

"Problem ostaje pruga, mnogo brža pruga i vozovi. Verujem da ćemo to uspeti da rešimo sa Skopljem i Grčkom... Ukoliko se sve dobro završi sa Prespanskim sporazumom, mogli bismo da održimo trilateralu Atina–Beograd–Skoplje, što bi bilo dobro za sve zemlje", rekao je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo i o digitalizaciji, o telekomunikacionom sistemu.

"Srbi su uvek bili i biće prijateljski nastrojeni prema našim grčkim prijateljima i zahvalni na svoj pomoći iz Atine", zaključio je predsednik Vučić  i grčkog premijera Ciprasa pozvao da češće dolazi u našu zemlju.

Predsednik Vlade Republike Grčke  Aleksis Cipras je rekao da su inicijative Prištine o uvođenju taksi protiv Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i pokušaji stvaranja kosovske vojske, neprimereni. "Imali smo priliku da porazgovaramo o nekim značajnim pitanja – i o poslednjim, najnovijim, neprijatnim dešavanjima na Kosovu, o neprihvatljivim aktivnostima sa strane Prištine o uvođenju taksi protiv Srbije i BiH, ali i pokušaja stvaranja kosovske vojske", naveo je predsednik Vlade Grčke i dodao da to ne doprinosi stabilnosti regiona , već izaziva destabilizaciju.

"Potrebno je da to kažemo svom snagom, da iskažemo svoj glas, i da istaknem da Vučić i Vlada imaju veoma težak posao i ne treba da skrenu sa kursa... Želim da pošaljem poruku osude radnji koje sprovodi Kosovo, koje baca ulje u vatru, želim da podržim Republiku Srbiju na tom putu i naporu da pronađe rešenje", poručio  je grčki premijer  Cipras, ističući da je perspektiva Srbije da održi stabilnost u regionu.

"Nijedno rešenje nije lako. Rešenje znači da postoji sporazum, a to znači postojanje kompromisa, a kompromis znači gubitak i za jednu i za drugu stranu. Niko neće dobiti 100 procenata od onoga što želi. Ali, ako treba da izaberemo između perspektive iznalaženja kompromisnog rešenja i mogućnosti da ne pronađemo rešenje, treba da razmislimo koje su tu posledice i kakvo je naše iskustvo u regionu", rekao je premijer  Cipras i podsetio na iskustvo okupacije severnog Kipra, dodajući da neiznalaženje rešenja stvara još nepovoljnije okruženje za naredne dane.

Sastanak sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Foto Tanjug, Zoran Žestić

"Između pokušaja da se rešenje nađe i strategije inertnosti, koju neki u regionu često biraju, ja sam za strateški pokušaj pronalaženja rešenja koje može biti teško. Onaj ko to iskreno učini neće izgubiti ništa, a onaj ko ne uradi biće na gubitku", naglasio  je premijer  Cipras i istakao da Grčka podržava briselski dijalog i da smatra da je dobar, jedinstven okvir za rešavanje problema.

"Ali ja duboko verujem da mi, balkanski narodi, treba da shvatimo da smo iskusne zemlje i da imamo svoj suverenitet. A ostale zemlje će se pozicionirati zavisno od situacije koja vlada u regionu – jedno je ako ne pokažemo nikakvu zainteresovanost da rešimo ovo pitanje, a drugačije ako budemo odvažni i pokušamo da rešimo situaciju", poručio je premijer Cipras i dodao da treba da se orijentišemo u pravcu zaštite naših interesa, obezbeđivanja stabilnosti i saradnje u regionu.

"To je naše mišljenje, tako se mi krećemo, i radujem se što vidim da niz zemalja ima isti stav, i što Vlada Srbije ima taj stav. Smatram da je to korisno za stabilnost u regionu", zaključio je predsednik Vlade Republike Grčke. On je zahvalio predsedniku Vučiću na konsultacijama u Beogradu i poručio da je jasno da su snažni diplomatski odnosi naše dve zemlje, godinama zasnovani na bliskim, istorijskim i kulturnim vezama, još više ojačani u poslednjem periodu.

Sastanak sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Foto Tanjug, Zoran Žestić

"Niko neće moći da zaboravi podršku koju je grčki narod pokazao za Srbiju, kada su se dešavala bombardovanja, ali ni mi nećemo zaboraviti solidarnost Srbije u periodu teške ekonomske krize. Međutim, ne oslanjamo se samo na osećanja, već na zajedničku viziju koja se odnosi na saradnju, stabilnost, blagostanje, da pristupimo rešavanju problema kako bi naše zemlje bile bedem pozitivnih dešavanja u regionu", istakao je grčki premijer Cipras i naglasio da Grčka snažno podržava evropski put Srbije.

"Mi mislimo da to vodi stabilnosti na Balkanu, ali i pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama, a Srbija za nas predstavlja državu od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu", objasnio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Predsednik Vlade Republike Grčke je naglasio da je Prespanskim sporazumom, koji su Atina i Skoplje potpisali ove godine, Grčka potvrdila da je zemlja koja igra ulogu stabilizatora u regionu, a da će taj sporazum pomoći i saradnji naših dveju zemalja.

"Imamo sporazum posle 30 godina sa susednom zemljom, koja je i vama sused. Makedonija je između Srbije i Grčke. Neće biti preterivanje reći da je to bila država koja je predstavljala sivu zonu između nas i više nećemo imati zid, već most između nas. Prespanski sporazum će pomoći da razvijemo što više saradnju kroz investicije, ali pre svega kroz projekte koji će podržati naše povezivanje", rekao je premijer Cipras i dodao da će prvi međunarodni sporazum Atine i Skoplja biti sporazum u kojem će učestvovati i Srbija, kako bi se stvorio koridor koji će železničkim putem povezivati Solun, Skoplje i Beograd prema Budimpešti.

"Na taj način ćemo omogućiti da građani i roba brže stignu do Srbije, Soluna, Skoplja", objasnio je premijer Cipras, ističući da će to imati povoljne posledice po region.

Beograd, 21.12.2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).