cipras_velika.jpg

Вести

21.12.2018. - 21:39

Састанак са председником Владе Републике Грчке

Председник  Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Републике Грчке Алексисом Ципрасом, који борави у посети нашој земљи.

Председник Вучић рекао је, после састанка, да Србија и Грчка имају веома добре односе и да грађани Србије доживљавају Грчку као савезника и пријатеља у политици, економији и другим важним питањима. Он је истакао да жели да се изграђују још бољи економски и свеукупни односи и захвалио је премијеру Ципрасу и Грчкој на подршци територијалном интегритету Србије, као и на разумевању позиције Србије, када је реч о Косову и Метохији.

"Ми смо у форумима ЕУ имали подршку Грчке и изражавам захвалност за то", навео је председник Вучић и додао да му је грчки премијер Алексис Ципрас, уз уверавање да је подршка званичне Атине нашој земљи неупитна и неспорна, рекао да је важно да Србија настави да тражи решење  за косовски чвор.

"А ја бих на то додао – да тражимо решење, да не би лоше решење затекло нас“, рекао је председник Вучић и додао да су у Србији увек негативне реакције и на помињање било каквог споразума.

"Али нећу одустати од тражења компромиса, а народ ће одлучити. Моје је да се борим за будућност Србије. Очување мира је посао који морам да обавим због будућих генерација", истакао је председник Вучић и нагласио да се данас налазимо у  веома тешкој ситуацији, јер је тешко дати рационалан одговор на ирационалне потезе Приштине.

"Ми ћемо гледати да свом снагом чувамо мир и стабилност. То је наш посао", изјавио је председник Србије и додао да је са грчким премијером разговарао о свим важним регионалним питањима, те да би за Србију било веома важно да се договор Атине и Скопља спроведе у дело.

"То би значило да Република Северна Македонија постаје нека врста моста између Србије и Грчке, a у регионалном смислу то би било додатно приближавање Београда и Атине. Знамо да то није лако ни једноставно", објаснио је председник  Вучић и нагласио да Србија не жели да се меша у унутрашње ствари других држава, већ да је то пут који подржава.

Састанак са председником Владе Републике Грчке

Фото Танјуг, Зоран Жестић

Председник Вучић је истакао да је први пут после више година трговинска размена између Србије и Грчке порасла за око 9 одсто, а да се очекује да ће ове године прећи 500 милиона евра. Он је навео да ће у наредних неколико недеља бити потпуно завршен јужни крак Коридора 10 и да ће возачи из Грчке кроз целу Србију имати ауто-пут.

"Проблем остаје пруга, много бржа пруга и возови. Верујем да ћемо то успети да решимо са Скопљем и Грчком... Уколико се све добро заврши са Преспанским споразумом, могли бисмо да одржимо трилатералу Атина–Београд–Скопље, што би било добро за све земље", рекао је председник Вучић и додао да се разговарало и о дигитализацији, о телекомуникационом систему.

"Срби су увек били и биће пријатељски настројени према нашим грчким пријатељима и захвални на свој помоћи из Атине", закључио је председник Вучић  и грчког премијера Ципраса позвао да чешће долази у нашу земљу.

Председник Владе Републике Грчке  Алексис Ципрас је рекао да су иницијативе Приштине о увођењу такси против Србије и Босне и Херцеговине, али и покушаји стварања косовске војске, непримерени. "Имали смо прилику да поразговарамо о неким значајним питања – и о последњим, најновијим, непријатним дешавањима на Косову, о неприхватљивим активностима са стране Приштине о увођењу такси против Србије и БиХ, али и покушаја стварања косовске војске", навео је председник Владе Грчке и додао да то не доприноси стабилности региона , већ изазива дестабилизацију.

"Потребно је да то кажемо свом снагом, да искажемо свој глас, и да истакнем да Вучић и Влада имају веома тежак посао и не треба да скрену са курса... Желим да пошаљем поруку осуде радњи које спроводи Косово, које баца уље у ватру, желим да подржим Републику Србију на том путу и напору да пронађе решење", поручио  је грчки премијер  Ципрас, истичући да је перспектива Србије да одржи стабилност у региону.

"Ниједно решење није лако. Решење значи да постоји споразум, а то значи постојање компромиса, а компромис значи губитак и за једну и за другу страну. Нико неће добити 100 процената од онога што жели. Али, ако треба да изаберемо између перспективе изналажења компромисног решења и могућности да не пронађемо решење, треба да размислимо које су ту последице и какво је наше искуство у региону", рекао је премијер  Ципрас и подсетио на искуство окупације северног Кипра, додајући да неизналажење решења ствара још неповољније окружење за наредне дане.

Састанак са председником Владе Републике Грчке

Фото Танјуг, Зоран Жестић

"Између покушаја да се решење нађе и стратегије инертности, коју неки у региону често бирају, ја сам за стратешки покушај проналажења решења које може бити тешко. Онај ко то искрено учини неће изгубити ништа, а онај ко не уради биће на губитку", нагласио  је премијер  Ципрас и истакао да Грчка подржава бриселски дијалог и да сматра да је добар, јединствен оквир за решавање проблема.

"Али ја дубоко верујем да ми, балкански народи, треба да схватимо да смо искусне земље и да имамо свој суверенитет. А остале земље ће се позиционирати зависно од ситуације која влада у региону – једно је ако не покажемо никакву заинтересованост да решимо ово питање, а другачије ако будемо одважни и покушамо да решимо ситуацију", поручио је премијер Ципрас и додао да треба да се оријентишемо у правцу заштите наших интереса, обезбеђивања стабилности и сарадње у региону.

"То је наше мишљење, тако се ми крећемо, и радујем се што видим да низ земаља има исти став, и што Влада Србије има тај став. Сматрам да је то корисно за стабилност у региону", закључио је председник Владе Републике Грчке. Он је захвалио председнику Вучићу на консултацијама у Београду и поручио да је јасно да су снажни дипломатски односи наше две земље, годинама засновани на блиским, историјским и културним везама, још више ојачани у последњем периоду.

Састанак са председником Владе Републике Грчке

Фото Танјуг, Зоран Жестић

"Нико неће моћи да заборави подршку коју је грчки народ показао за Србију, када су се дешавала бомбардовања, али ни ми нећемо заборавити солидарност Србије у периоду тешке економске кризе. Међутим, не ослањамо се само на осећања, већ на заједничку визију која се односи на сарадњу, стабилност, благостање, да приступимо решавању проблема како би наше земље биле бедем позитивних дешавања у региону", истакао је грчки премијер Ципрас и нагласио да Грчка снажно подржава европски пут Србије.

"Ми мислимо да то води стабилности на Балкану, али и показује перспективу Србије у наредним годинама, а Србија за нас представља државу од стратешког значаја за безбедност и стабилност у региону", објаснио је грчки премијер Алексис Ципрас.

Председник Владе Републике Грчке је нагласио да је Преспанским споразумом, који су Атина и Скопље потписали ове године, Грчка потврдила да је земља која игра улогу стабилизатора у региону, а да ће тај споразум помоћи и сарадњи наших двеју земаља.

"Имамо споразум после 30 година са суседном земљом, која је и вама сусед. Македонија је између Србије и Грчке. Неће бити претеривање рећи да је то била држава која је представљала сиву зону између нас и више нећемо имати зид, већ мост између нас. Преспански споразум ће помоћи да развијемо што више сарадњу кроз инвестиције, али пре свега кроз пројекте који ће подржати наше повезивање", рекао је премијер Ципрас и додао да ће први међународни споразум Атине и Скопља бити споразум у којем ће учествовати и Србија, како би се створио коридор који ће железничким путем повезивати Солун, Скопље и Београд према Будимпешти.

"На тај начин ћемо омогућити да грађани и роба брже стигну до Србије, Солуна, Скопља", објаснио је премијер Ципрас, истичући да ће то имати повољне последице по регион.

Београд, 21.12.2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).