Castanak sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Vesti

16.02.2022. - 22:07

Sastanak sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim i ekonomskim odnosima, evropskom putu Srbije i situaciji u regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Vučić je izjavio da je grčki narod veliki i iskreni prijatelj Srbiji, te izrazio nadu da će se tako dobra saradnja nastaviti kroz format Visokog saveta.
 

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Republike je zamolio grčkog zvaničnika da nastavi sa pružanjem podrške teritorijalnom integritetu Srbije, kao što to naša zemlja čini po pitanju Grčke.
 
„To je bila i biće politika Srbije u budućnosti. Pričali smo o sitaciji u regionu, o razgovorima Beograda i Prištine. Premijer je saslušao šta Srbija misli o svim regionalnim pitanjima. Veoma nam je važno to što Grčka razume našu poziciju. Rekao sam mu da ne želimo zamrznute konflikte, nego kompromisna, a ne nametnuta rešenja“, poručio je predsednik istakavši da međusobna trgovinska razmena nastavlja da beleži rast, uprkos pandemiji.
 

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik je naglasio na Srbija želi da privuče grčke turiste, baš kao što naš narod redovno letuje u toj zemlji i najavio posetu predsednice te zemlje Katerine Sakelaropulu Srbiji.
 
Predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis zahvalio je na toploj dobrodošlici osvrnuvši se na situaciju u regionu, posebno pregovore Beograda i Prištine.
 
„Želim da budem jasan po pitanju Kosova. Stav moje domovine se ne menja, ali želimo da vidimo normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog. Želimo da se ostvari jedan pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane i koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na Balkanskom poluostvu“, rekao je premijer Grčke ističući da Atina želi da vidi sve zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, posebno Srbiju.
 

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

On je srpskom narodu poručio da svaka investicija, koja vodi ka Evropskoj uniji, vredi, jer predstavlja reformu koja vodi ka boljem životu i poručio da je poseta predsednice te zemlje važna kao još jedan pokazatelj dobrih odnosa dveju zemalja, povezanih kako verom, tako i zajedničkom vizijom ka evropskoj budućnosti.
 
„Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj, a očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima“, zaključio je predsednik Vlade Republike Grčke.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).